Interessant? Deel het artikel

1f

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunnen leren kennen. Daarom vragen we Sallanders van allerlei achtergronden via deze rubrieken ons gedrag in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken
Vandaag biedt Ghizlane ons fattoush-salade aan
De fattoush-schotel is vaak een hoofdgerecht in de Ramadan-maaltijd, bij het ontbijt
Heb jij ook speciale gerechten voor speciale gelegenheden? Laat het ons weten.
Hier lees je verhalen van anderen die al eerder over dit onderwerp geschreven

Door Ghizlane Maktoub

Fattoush is een populaire Midden-Oosterse salade met Levantijnse oorsprong. Deze salade heeft het allemaal – hij is vers, knapperig, pittig, zoet, kleurrijk en gewoonweg heerlijk!

WAT IS Fattoush SALADE?

Fattoush is een salade die stukjes geroosterd of gebakken Arabisch brood bevat die vermengd zijn met verse bladgroenten en groenten die in relatief grote stukken worden gesneden in vergelijking met een andere Levantijnse salade zoals tabouleh, waarvoor de ingrediënten fijn gesneden moeten worden.

WAT IS DE OORSPRONG VAN DE Fattoush SALADE?

Fattoush maakt deel uit van een familie van recepten die bekend staat als fattat (meervoud van fatteh), of shâmiyât (in het Syrisch). Fattat-achtige gerechten gebruiken oud platbrood als basis. Voorbeelden zoals Syrische kikkererwten fatteh salade, kip fatteh salade of fatteh al-betenjane (aubergine ovenschotel) zijn te vinden.

aangezien het meeste brood dat daar wordt geconsumeerd flatbread is, brood dat gemakkelijk droogt. Net als de Italianen met de panzanella of de pappa al pomodoro, vonden de Arabieren manieren om het overgebleven oudbakken brood te gebruiken in hun dagelijkse recepten.

HOE WORDT DE Fattoush SALADE BEREID?

Groenten die in fattoush worden gebruikt, zijn minimaal sla, tomaat, komkommer en radijs. Traditioneel wordt khubz arabi (Arabische flatbread) of pitabroodje gebakken, maar kan ook worden geroosterd.

* Ingrediënten

•12 blaadjes Romeinse sla, grof gesneden

•3 tomaten, grof gesneden

•1 komkommer

•6 radijsjes, in vieren

•4 bieslook, in plakjes

•2 teentjes knoflook, gehakt

•1 theelepel zout

•Het sap van 2 citroenen

•1 eetlepel granaatappelmelasse* ( zie hieronder)

•6 eetlepels olijfolie

•Wat verse muntblaadjes

•1 bos postelein, fijngehakt (optioneel)

•2 eetlepels sumak* (zie hieronder)

•3 pitabroodjes

* Instructies:

Schil de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de zaden en snij in grote stukken.

Meng in een kom de knoflook, het zout, het citroensap, 1 eetlepel granaatappelmelasse, 1 eetlepel sumak en 4 eetlepels olijfolie.

Meng in een aparte kom de sumak met 2 eetlepels olijfolie.

Verdeel het pitabroodje in twee dunnere platte helften voor in totaal 6 dunne broden. Bestrijk met sumak en olijfolie en snij in vierkanten van 1 inch. Rooster het brood in een op 200C voorverwarmde oven.

Als alternatief kan het pitabroodje gebakken worden. Verwarm hiervoor 250 ml olie in een koekenpan en bak de pitabroodjes ongeveer 1 minuut goudbruin. Laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.

Meng in een grote kom alle greens en greens. Schenk de dressing erbij en bestrooi met een beetje sumak.

Voeg vlak voor het serveren het geroosterde of gebakken pitabroodje toe en meng goed.

Serveer onmiddellijk.

Deze salade is heerlijk op zichzelf, en zo aten we hem voor de zondagse brunch, maar hij kan ook als bijgerecht worden geserveerd bij gegrild vlees, vis of kip.

Onthoud één ding: voeg het geroosterde of gebakken brood pas toe aan de salade als je klaar bent om het te serveren, anders zal het de dressing opzuigen en vochtig worden.
En eet smakelijk!

* Granaatappel melasse: de lekkere siroop
Granaatappel melasse of melosse is de siroop van granaatappels. Granaatappel melasse verkrijg je door granaatappelsap langzaam in te koken tot er een kleverige siroop ontstaat. Deze granaatappel siroop is zeer populair in het Midden-Oosten en kent ook hier bij ons een opmars. De smaak is een beetje zoet met zuur gemengd. Het heeft wat weg van citroensiroop, appelstroop of balsamicoazijn.

Sumak
is een geslacht van ongeveer 250 soorten struiken en kleine bomen uit de pruikenboomfamilie. De botanische naam Rhus is afgeleid van het Oudgriekse woord voor sumak: ‘rhous’. De bladeren zijn spiraalsgewijs gerangschikt. Ze zijn meestal geveerd, hoewel sommige soorten drievoudige of enkelvoudige bladeren hebbe

(Sumak en Granaatappel melasse Je vindt ze in Syrische en Turkse winkels)

Als je meer details wilt over het recept of over eerdere recepten, kun je ons mailen : MadeinHuis44@gmail.com
Of via e-mail naar Damast: info@damastinsalland.nl

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant