Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het VVN Praktisch Verkeersexamen. Volgens directeur Evert-Jan Hulshof van Veilig Verkeer Nederland kan het hoge snelheidspotentieel van fatbikes leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel kinderen als de omgeving. Dit staat haaks op de doelstellingen van het VVN Praktisch Verkeersexamen en de manier waarop het examen wordt afgenomen.

Interessant? Deel het artikel

Fatbike VVN PxHere

De afgelopen week is het Nationaal VVN Verkeersexamen van start gegaan. Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen door heel Nederland begonnen met het theoretische deel van het examen. De scholen die het theoretisch examen hebben afgerond bereiden zich daarna voor op het praktische deel van het VVN Verkeersexamen, dat op 4 april van start gaat. Tijdens dit praktisch examen zijn fatbikes dit jaar niet toegestaan.

Veilig Verkeer Nederland beschouwt een fatbike niet als een geschikt voertuig voor het examen, gezien de afwijkende kenmerken ten opzichte van een reguliere fiets. Ook de verontrustende berichten over het gedrag van fatbike-rijders en de daaruit voortvloeiende gevaren voor de verkeersveiligheid dragen bij aan dit besluit.

(lees door onder afbeelding)

VVN verkeersexamen
© Veilig Verkeer Nederland

Ze lijken niet op fietsen

Veilig Verkeer Nederland heeft recentelijk een belangrijk standpunt ingenomen met betrekking tot de regulering van fatbikes in het verkeer. Directeur Evert-Jan Hulshof: “Wij zijn van mening dat er specifieke regels moeten komen voor fatbikes om de verkeersveiligheid te waarborgen. Fatbikes passen volgens ons niet binnen de categorie fietsen, vanwege hun unieke kenmerken.” Fatbikes hebben de potentie om hoge snelheden te bereiken, zelfs zonder te trappen. VVN benadrukt het gevaar van opgevoerde e-bikes, die illegaal zijn op de weg en een risico vormen voor de verkeersveiligheid. Hulshof merkt op: “Fatbikes zijn gemakkelijk op te voeren, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en onvoorspelbaar gedrag op de weg.” Bovendien zijn fatbikes qua uiterlijk vaak meer vergelijkbaar met gemotoriseerde voertuigen zoals snorfietsen en brommers dan met fietsen, wat verwarring kan veroorzaken en het aantal ongevallen kan doen toenemen. VVN pleit daarom voor aanvullende regels, bij voorkeur binnen de bestaande wetgeving, zoals een minimumleeftijd en verplicht gebruik van een helm.

Iedereen veilig over straat

VVN vindt het belangrijk om te benadrukken dat ze niet tegen de fatbike als vervoersmiddel is. “Integendeel, we willen ervoor zorgen dat ze veilig en verantwoordelijk worden gebruikt op de weg”. Door specifieke regels voor fatbikes in te voeren, kan er beter worden ingespeeld op hun unieke eigenschappen en zo een veiliger verkeersklimaat creëren voor alle weggebruikers”, aldus Hulshof. VVN vindt het dan ook logisch dat de verantwoordelijkheid bij fabrikanten ligt om ervoor te zorgen dat hun producten veilig zijn en niet gemakkelijk kunnen worden opgevoerd, om zo het aantal ongelukken te verminderen.
VVN verkeersexamen staat wel reguliere e-bikes toe

Kinderen die deelnemen aan het VVN Praktisch Verkeersexamen gebruiken een standaardfiets die voldoet aan de VVN Fietscheck. Als een kind een reguliere e-bike heeft, is deze ook toegestaan, mits de school hiervoor toestemming heeft gegeven. In dat geval moet de route worden afgelegd met de laagste trapondersteuning en een volledig opgeladen accu.

Relevante links

VVN praktisch Verkeersexamen | VVN Verkeersexamen

Veelgestelde vragen | VVN Verkeersexamen

Fietscheck | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)

Over de vereniging Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is de grootste verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. De vereniging zet zich dagelijks in voor de missie ‘Iedereen veilig over straat’. Hiervoor activeert zij niet alleen haar beroepskrachten en duizenden vrijwilligers, maar ook het bedrijfsleven en politiek Den Haag.

VVN is al vele jaren de grootste aanbieder van praktisch gerichte verkeerseducatie voor de basisschool. Onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’ wil de organisatie zoveel mogelijk mensen laten participeren met als doel een veiliger verkeer.

Website VVN

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.