Extra filter op je kraan voor beter drinkwater, goed idee?

Influencers op Instagram promoten massaal het gebruik van filters. Niet voor foto’s dit keer, maar voor kraanwater. Een extra filter op je kraan zou namelijk zorgen voor veiliger en gezonder drinkwater. Klopt dit? En wat voor filter zou je dan moeten gebruiken? Research & Development manager Kaspar Groot Kormelinck van Van Remmen UV Technology uit Wijhe legt het uit.

Interessant? Deel het artikel

Water factory - Water bottling line for processing and bottling

‘Nederlands kraanwater is één van de beste, misschien wel het beste kraanwater ter wereld. Zowel in prijs als kwaliteit. Nederland loopt al jaren voorop wanneer het gaat om watertechnologie. Bovendien is ons leidingsysteem van extreem hoge kwaliteit. Slechts 6% van ons drinkwater lekt weg.

Ter vergelijking: in Amerika is dat 16% en in Groot Brittannië zelfs 25%. Hierdoor verspillen we weinig, maar komt er ook vrijwel geen vervuiling ons leidingstelsel binnen. Door onze focus op kwaliteit is Nederland een van de weinige landen die géén chloor toepast op het drinkwater. Daardoor smaakt het beter en ontstaan er geen toxische chloor-bijproducten in ons water. Daarnaast wordt in Nederland de kwaliteit continu gemonitord, zowel bij de bron als wat de leiding in gaat.”

Is het niet gezonder om bijvoorbeeld mineraalwater te drinken?

“Voor een watertechnoloog is het absurd om te horen dat mensen flessenwater meer vertrouwen dan kraanwater. Ons drinkwater wordt namelijk véél strenger gecontroleerd dan de dranken die in de supermarkt liggen. Flessenwater wordt matig gecontroleerd op kwaliteit en samenstelling en wat er aan vervuiling in mag zitten is vaak slecht vastgelegd. Heel vaak wordt mineraalwater zelfs helemaal niet gezuiverd. Wat het merk ook is. Daarnaast wordt flessenwater vaak in plastic flessen bewaard, waar allerlei schadelijke stoffen uit kunnen logen. Wanneer water in glazen flessen wordt bewaard dan worden die weer met industriële schoonmaakmiddelen gewassen. Tot slot is het energieverbruik van flessen water 2000 keer hoger en het grondstoffenverbruik zelfs 3500 keer hoger dan drinkwater. Je kan dus rustig zeggen dat ons drinkwater 1000 keer veiliger, duurzamer en goedkoper is dan fleswater uit de supermarkt.”

“Kraanwater is letterlijk 1000 keer goedkoper, veiliger en duurzamer dan mineraalwater in flessen”

Zit er dan helemaal niets schadelijks in drinkwater?

“In alles wat we eten, gebruiken en dragen zitten giftige stoffen. We kunnen tegenwoordig zo goed analyseren dat je in bijna alles een gifstof kan ontdekken. In eten zitten bijvoorbeeld  conserveringsmiddelen en bestrijdingsmiddelen, maar vaak ook zware metalen zoals lood en kwik. Ons kraanwater is niet anders. Maar het gaat erom hoeveel je ervan binnenkrijgt. Alcohol is bijvoorbeeld is een erg toxische stof, maar een biertje drinken is prima. Tegelijkertijd is een liter pure jenever achteroverslaan dan weer een minder goed idee. Chemische cosmetica bezit meer giftige stoffen dan wat je ook drinkt of eet, maar smeren we wel elke dag op ons gezicht. De stoffen in kraanwater zitten altijd onder de zeer strenge en hoge kwaliteitsnorm die we in Nederland hebben. Zit het boven de norm? Dan wordt het kraanwater simpelweg niet de leiding in gelaten.”

Dan de grote vraag: is een extra filter thuis op de kraan een goed idee ?

“Hier is maar één antwoord mogelijk: nee. Sterker nog, een filter thuis kan juist je drinkwater onveiliger maken. Zelfs als je een goed filter hebt gebruik je hem thuis niet op de juiste manier. In de industrie en bij waterbedrijven draait een waterbehandeling continu. De techniek draait altijd optimaal, de kwaliteit wordt continu gecontroleerd en er wordt op de juiste manier onderhoud gepleegd. Dat doe je thuis niet. Je hebt immers niet altijd de kraan open staan. De filters en cartridges die aangeprezen worden staan dus 95% van de tijd stil, waardoor ze een heerlijke warme en vochtige broedplaats voor bacteriën en schimmels vormen. Zo’n filter doet dus meer kwaad dan goed.”

Interessante links

Wil je meer weten over de (on)zin van kraanwaterfilters en de kwaliteit van ons drinkwater? Bekijk dan eens de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp.

Science: Nederlands drinkwater behoort tot beste ter wereld | Oasen.nl

Spaans onderzoek: flessenwater tot 3.500 keer schadelijker voor milieu dan kraanwater (h2owaternetwerk.nl)

 

 

 

Van Remmen UV Technology

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden