Zaterdagmiddag j.l. zijn bij de ING-kantoren in Apeldoorn en Deventer een tiental verontruste inwoners naar binnen gelopen. De eis aan de bank: ‘Stop met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie!’ Dit is onderdeel van een landelijke actie; zaterdag werden tientallen ING-kantoren in Nederland binnengelopen en bezet.
De organisatie van de landelijke actie is in handen van Extinction Rebellion, letterlijk vertaald: ‘Verzet tegen uitsterven’. Een woordvoerder namens de inwoners van Deventer en Apeldoorn: “ING steekt zo’n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen. Jaarlijks! ING zegt de klimaatdoelen van Parijs 2015 na te streven, maar investeerde sindsdien toch 51 miljard aan fossiele projecten. En wij zijn met z’n allen de dupe hiervan. Mens en natuur staat op uitsterven. Er is een levensbedreigende klimaatcrisis en iedereen moet nú het roer omgooien, ook de ING bank. Zolang ze dat niet doen, blijven wij onze zorgen en eisen kenbaar maken en het geweten aanspreken van iedereen die iets met deze bank van doen heeft.”
In Apeldoorn en Deventer is de eis kenbaar gemaakt met borden met de tekst ‘ING fossielvrij’. De borden werden binnen en buiten omhoog gehouden en er werden flyers uitgedeeld. In het filiaal aan de Hoofdstraat in Apeldoorn werden de eisen luidruchtig kracht bijgezet door op fluitjes te blazen. Bij het ING filiaal aan de Smedenstraat in Deventer werden er waarschuwingstekens op de stoep gekrijt. Op het bankje naast de ING, zit een kunstwerk dat de Deventer kunstenaar Joanna Kanik voor deze actie maakte. Zij werd “geïnspireerd door de natuur, die zoveel te lijden heeft onder de roofbouw die wordt gefinancierd door de ING bank”.
Landelijke actie
Van Groningen tot Eindhoven, van Haarlem tot Enschede en van Rotterdam tot Almere: in twintig steden werden op dezelfde dag drieëntwintig kantoren van de ING-bank verrast met een bezoek. Onder meer in Amsterdam en Nijmegen hebben mensen zich vastgeketend of -gelijmd. Zij weigeren te vertrekken tot ING heeft toegezegd per direct te stoppen met financieren van de fossiele industrie. Klanten en medewerkers worden niet belemmerd.
Geen tijd meer
“We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen”, aldus een van de organisatoren. “We hebben bijna geen tijd meer om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Daar past het fossiele beleid van ING niet in. Daarmee jagen ze de klimaatcrisis juist nog meer aan.”
Meer in plaats van minder
ING is met een jaarlijks bedrag van zo’n 8,5 miljard euro met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse banken. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard. In maart van dit jaar kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele projecten[1]. Echter, bij nadere bestudering blijkt dat het hier slechts gaat om de directe financiering van specifieke fossiele projecten, zo’n 10 procent van het totale bedrag dat bij ING gemoeid is met de fossiele industrie. ING gaat namelijk wel door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die zulke projecten uitvoeren, zo bevestigt de internationale financiële onderzoeksorganisatie BankTrack.[2]
Achterblijver
Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien zo’n 51 miljard euro aan fossiele projecten besteed. Een jaar geleden deed het gerenommeerde International Energy Agency IEA een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten[3]. ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals ‘underwriting’ te verlenen aan fossiele bedrijven. Het is onduidelijk waarom ING het advies van het IEA niet opvolgt. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een ‘laggard’, een achterblijver.
Achtste en grootste actie tegen ING
Al zeven keer eerder voerde Extinction Rebellion dit jaar actie tegen het fossiele beleid van ING, met name bij het ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. Daar werd het kantoor tot twee keer toe bezet en legden rebellen de aandeelhoudersvergadering tijdelijk stil met een lawaaiprotest. Bij die acties werden de rebellen elke keer gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Zij brachten de nacht in de cel door. “Dat is niet leuk. Maar we kunnen niet anders. We willen redden wat er te redden valt, en daarvoor moeten de grote geldstromen naar fossiel stoppen”, aldus een van de rebellen.
Andere organisaties
Ook andere organisaties voeren actie tegen het fossiele beleid van ING. De bank is een van de grote bedrijven waarvan het klimaatplan door Milieudefensie is geanalyseerd. Ook Fossielvrij NL voert na de overwinning bij ABP, het pensioenfonds dat na aanhoudende druk uit fossiele investeringen stapte, actie bij ING, onder meer met een petitie. Klik hier om de petitie te steunen.
Extinction Rebellion
Extinction Rebellion (XR) is een groeiende wereldwijde burgerbeweging die strijdt tegen de veroorzakers van de klimaatcrisis en voor het behoud van een leefbare wereld. Met burgerlijke ongehoorzaamheid in de vorm van creatieve, vreedzame en soms ontregelende acties zet XR druk op overheden en bedrijven om de nodige maatregelen te nemen. De drie eisen van XR zijn:
-
Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
-
Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
-
Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.