Extinction Rebellion voert actie tegen Black Friday

Interessant? Deel het artikel

black friday Extinction Rebellion

Door Extinction Rebellion Deventer – Salland

Vrijdag 26 november voert Extinction Rebellion actie tegen Black Friday – het toppunt van overconsumptie. Rebellen van XR delen onder het winkelend publiek coupons uit voor 100% korting. De boodschap: Stop Black Friday – Stop overconsumptie.

‘Bij aankoop van geen product, krijgt u 100% korting in alle winkels!’ staat op de flyer die shoppers aangereikt krijgen in de Korte Bisschopsstraat in Deventer.
Met de flyeractie wil XR Deventer e.o. het winkelend publiek in Deventer bewust maken van de werkelijke kosten van goedkope producten, in het bijzonder van kleding.

Goedkope kleding: een ramp voor mens, dier en klimaat

De textielindustrie is extreem vervuilend (verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen), draagt bij aan de uitbuiting van fabrieksarbeiders en vernietigt lokale ecosystemen. En maar liefst een derde van de geproduceerde kleding wordt uiteindelijk niet verkocht, maar verbrand.
De eindeloze bergen van wegwerpkleding die worden geproduceerd door de fast-fashion industrie, zijn een ramp voor mens, dier en klimaat. Tijdens Black Friday laat XR Deventer zien dat dit anders moet en kan. Extinction Rebellion reikt ook initiatieven aan: het (laten) repareren van je kleding, tweedehands kleding aanschaffen of kledingruil. Zo dragen de flyeraars van Extinction Rebellion outfits die zijn geruild, gerepareerd of in Deventer aangeschaft bij ReShare, Appel & Ei of Het Goed.

Opstand tegen uitsterving

De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als:  opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. Zij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.

XR Deventer & omstreken is een van de veertig lokale afdelingen van XR Nederland. De beweging werd in oktober afgelopen jaar door dagblad Trouw op nummer 4 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.

Drie eisen

Extinction Rebellion stelt in 75 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

 1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
 2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier. 
 3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of https://extinctionrebellion.nl/groep/deventer/

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

1 reactie op “Extinction Rebellion voert actie tegen Black Friday”

 1. Avatar

  Eindelijk een actie van XR ( ik begrijp wel waarom ze niet afgekort worden met ER …. ) waarmee ze wat mij betreft begrip en sympathie oogsten.
  En ze hebben helemaal gelijk wat dit betreft.

  Ik heb echter het idee dat ze met hun eisen wel een beetje zitten op het nivo van : laten we maar erg veel in korte tijd eisen, dan krijgen we misschien de wereld zover dat ze de helft ( qua snelheid ) realiseren.
  En daarmee verspelen ze wat mij betreft weer heel veelbegrip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *