Extinction Rebellion trapt Lenterebellie af met fietsactie

Interessant? Deel het artikel

Extinction Rebellion

In aanloop naar de verkiezingen van 17 maart, vinden door het hele land acties en manifestaties plaats om meer aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Ook in Deventer worden acties georganiseerd, uiteraard coronaproof. Op zaterdag 27 februari trapt Extinction Rebellion de Lenterebellie af in Deventer, met een fietsactie.

Door Extinction Rebellion

De Lenterebellie gaat in Deventer van start op 27 februari. Deventenaren geven met een fietstocht door de stad een signaal af aan iedereen, en met name aan de politiek: ‘Wees eerlijk over de ernst van de klimaatcrisis’ en ‘Geef het klimaat een stem’. De actie start bij het Stationsplein om 14:00 uur. Via de Boreel gaan de fietsers naar het Grote Kerkhof, waar de tocht geëindigd wordt met een toespraak. De fietsers zorgen onderweg – bij de Boreel – met vlaggen, protestborden en veel geluid van toeters en bellen, voor een kort oponthoud van de verkeersstroom.

Inge van der Weijden van Extinction Rebellion Deventer en omstreken: ‘Met deze actie willen we Deventer ‘wakker schudden’. De klimaatcrisis is ernstig, urgent en is hier en nu. Het klimaat heeft ieders stem nodig, zeker ook bij de verkiezingen! De tijd dringt. De wereld raakt steeds verder ontwricht door de klimaat- en ecologische crisis, maar de politiek laat het afweten. Ook In Deventer. Extinction Rebellion eist dat de politiek de klimaatcrisis eindelijk serieus neemt en doet wat nodig is.’

In maart vinden nog meer klimaatacties plaats in Deventer:
3-6 maart: Huiskamer op de Brink
In een ‘huiskamer’ gaan mensen met elkaar coronaproof in gesprek over de klimaatcrisis.
7-15 maart: Zaadjes uitdelen
In en rond de stad worden bloemzaadjes uitgedeeld met daarop ‘Geef Klimaat een Stem’.
9 maart: Rebellion of One
Mensen zitten op straat met een sandwichbord met daarop de boodschap waarom hij of zij daar zit. Bijvoorbeeld uit bezorgdheid voor zijn of haar kinderen.

Drie eisen
Extinction Rebellion stelt in bijna 80 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie mee wil doen of meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellino.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.