Extinction Rebellion Salland: Ons huis staat in brand en niemand komt blussen :(

Extinction Rebellion voert vreedzaam actie. En ze voeren geen actie voor zichzelf, maar voor het leven op aarde. Toch worden ze agressief door de politie benaderd. En is Nederland horende doof voor het alarm.

Interessant? Deel het artikel

Extinction Rebellion

Door Inge van der Weijden uit Deventer

Stel, je huis staat in brand. Wat doe je? Als het nog een klein brandje is, kun je zelf proberen te blussen, met dekens en emmers water. Als het vuur zich verspreidt, is er geen houden meer aan en zul je zo snel mogelijk de brandweer bellen. En dan blijven blussen, met emmers en pannen water, uit alle macht, in afwachting van de brandweer die je elk moment verwacht.

Help mijn huis staat in brand, niemand komt blussen!

‘Klimaatonderzoekers: doel 1,5-graad raakt snel uit zicht, snelle actie is noodzakelijk’ kopte de NOS deze week. Het nieuwste rapport van het klimaatpanel van het IPCC stemt niet vrolijk. We stoten nog steeds te veel CO2 uit, en als er niet snel en drastisch actie wordt ondernomen, gaat het wereldwijd meer dan 1,5 graad warmer worden, met alle klimaatrampen tot gevolg.

Wat als de brandweer niet komt? Wat als ze weghonen als je ze belt? “Mevrouw, het zal wel meevallen. Hebt u een emmer? Komt er water uit de kraan? Misschien nog een deken op de brandhaard? Dan zal het wel loslopen.” Het vuur verspreidt zich intussen steeds sneller. Je belt nog eens, en nog eens. Op het laatst verbreken ze bij de brandweer onmiddellijk de verbinding als ze zien dat jij het bent. Je besluit met je buren zelf naar de brandweerkazerne te rijden. Jullie staan voor de deur, bellen aan, bonken op ramen en deuren. “Kom blussen! Kom alsjeblieft NU blussen! Anders is het te laat!”

Wereldwijd hebben overheden en bedrijfsleven afspraken gemaakt om CO2-uitstoot terug te dringen, om temperatuurstijging van meer dan 1,5 graden te voorkomen. Nederland heeft zich daar ook aan gecommitteerd, onder andere met de belofte om alle belastingvoordelen en subsidies aan de fossiele industrie te beëindigen.

De brandweer roept. Doe effe normaal zeg! Schreeuw niet zo!

Er gaat boven een raam open. Het is een brandweerman. “Doe effe normaal zeg! Dat geschreeuw hier op de openbare weg is toch geen manier om iets voor elkaar te krijgen! Als je iets van ons gedaan wilt krijgen, zou ik het wat vriendelijker vragen!” Wanhopig en verbijsterd roep je nog: “Maar, ons huis staat in de brand, kom blussen! We hebben gebeld, we hebben gevraagd, maar jullie doen niet wat nodig is!”
Dan komen er twee politieauto’s met zwaailichten en sirenes de straat in. Eindelijk, ze komen ons steunen, denk je. De politieagenten stappen uit, komen op jou en je buren af. “Op last van de burgemeester, gelasten wij u om zich onmiddellijk te verwijderen. Geeft u hier geen gehoor aan, dan zult u gearresteerd worden.”

Ik ben zo’n bewoner – mijn huis staat in brand. Het is het huis van ons allemaal, het enige huis dat we hebben: onze planeet.
Ik heb me aangesloten bij Extinction Rebellion. Een groep mensen die onder ogen ziet dat ons huis, en ons overleven, in gevaar is. En die actie onderneemt. We bellen de brandweer, en als de brandweer niet komt, dan gaan we ze halen. En zelf blussen we uit alle macht, waar we maar kunnen. En we hopen dat meer mensen zich aansluiten, zodat we zo’n grote mensenmassa worden dat we niet langer genegeerd kunnen worden – zodat onze overheid gaat doen wat nodig is.

In dezelfde week dat in alle media aandacht is voor de conclusies van het klimaatpanel van de VN, is ook in het nieuws dat een politieagent infiltreerde in chatgroepen van Extinction Rebellion. Om erachter te komen hoe XR georganiseerd is, en wie de organisatoren zijn. Onze overheid maakt zich drukker over haar eigen bezorgde burgers, dan voor de gevolgen van de klimaatcrisis.

Salland

‘Agent Inge’ was welkom in onze chatgroepen. Want iedereen is welkom. We zijn geen formele organisatie, we hebben geen directeur en afdelingen. Extinction Rebellion bestaat uit informele groepen door heel Nederland. Ook in Salland is een actieve groep van bezorgde burgers. We komen samen in actie, maar komen ook samen om te eten, bij te praten en elkaar te steunen.

31 Maart is er een info-avond in het Holstohus.

XR heeft drie heldere en redelijke eisen. Ze vraagt van de overheid om eerlijk te zijn over de impact van klimaatverandering. Het is tenslotte haar taak om haar bevolking te beschermen om dat te doen wat nodig is. Zoals ons aan de afspraken van het klimaatakkoord te houden. De tweede eis is te doen wat er nodig is om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. De derde eis is dat de overheid burgers betrekt bij de keuze voor de maatregelen die nodig zijn – bijvoorbeeld door het houden van  burgerberaden voor het klimaat.

Het IPCC is duidelijk: Als de wereld nu niet in actie komt, zijn de klimaatdoelen bij een volgend rapport gemist. Hoe komt u in actie?

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Extinction Rebellion Salland: Ons huis staat in brand en niemand komt blussen :(”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *