Extinction Rebellion rouwt tijdens Allerzielen om klimaat en biodiversiteit

Interessant? Deel het artikel

allerzielen

Vandaag, op maandag 2 november, tijdens Allerzielen, vormen inwoners voor het stadhuis van Deventer een rouwcirkel om aandacht te vragen voor klimaat en biodiversiteit. Dit doen zij tijdens het maandelijkse luchtalarm. Iedereen is welkom om vanaf 11:45-12:15uur hieraan deel te nemen.

De rouwcirkel wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, letterlijk vertaald als: Verzet tegen uitsterven. Olstenaar Paul Hendriksen van Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Wij zijn gewone mensen die zich bezorgd maken. De klimaatverandering vormt een gevaar voor al het leven op aarde. Met de rouwcirkel staan we hierbij letterlijk stil.” Ieder van de deelnemers aan de rouwcirkel gaat letterlijk staan voor een uitgestorven of met uitsterven bedreigde plant- of diersoort. Ook is er aandacht voor mensen elders op de wereld die als gevolg van de klimaatcrisis door storm, overstroming of bosbrand om het leven zijn gekomen, of wiens voortbestaan wordt bedreigd door mislukkende oogsten als gevolg van steeds extremere weersomstandigheden. Mensen in landen als Brazilië en Nigeria die zijn vermoord of ‘verdwenen’ vanwege hun strijd om behoud van natuur en milieu, worden in de rouwcirkel eveneens herdacht.

Extinction Rebellion (XR) Deventer & omstreken is een van de lokale afdelingen van Extinction Rebellion Nederland. XR Nederland werd afgelopen maand door dagblad Trouw op nummer 4 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.

Drie eisen aan de overheid
Extinction Rebellion stelt in al bijna 80 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Tijdens het luchtalarm van begin oktober overhandigden ruim dertig inwoners een Alarmbrief met drie eisen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Burgemeester Ron König en duurzaamheidswethouder Carlo Verhaar hebben de brief namens het College in ontvangst genomen.

Meer informatie
Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellion.nl .

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.