Extinction Rebellion: actie tégen landbouwinvesteringen Rabobank, vóór steun aan boeren die willen omschakelen

Interessant? Deel het artikel

xr rabo eigen foto

Extinction Rebellion Deventer/Salland heeft het hoofdkantoor van Rabobank Salland beplakt als oproep om de bank te bewegen te stoppen met “het financieren van de klimaatcrisis! De bank investeert in een failliet landbouwsysteem, en dat willen we daarmee aan de kaak stellen.” Een van de actiepunten: “creëer financiële bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis.”

In actie tegen een destructief landbouwsysteem

Extinction Rebellion (XR) Landbouw voert actie voor een klimaatneutraal landbouwsysteem in 2025, dat de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. De acties zijn gericht op de grote partijen die het huidige destructieve landbouwsysteem in stand houden, zoals de Rabobank. Want ons landbouwsysteem moet op de schop, en het is tijd dat de grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen. De actie van XR is landelijk en duurt voort.

Rol van Rabobank is gifgroen

Een woordvoerder van XR: “Hoewel klimaat- en milieuactivisten zich vaak druk maken om de fossiele industrie, is ons voedselsysteem verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgassen en 61% van de Nederlandse stikstofuitstoot. Onder meer door ontbossing en het gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest is Nederland al 85% van haar #biodiversiteit kwijt: een wereldrecord. Ondertussen wordt Nederland steeds droger en gaat de bodemkwaliteit snel achteruit.

De Rabobank heeft de industriële landbouw mede gecreëerd, en houdt haar in stand. De bank staat de transitie naar een duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg. Toch is dit géén lastercampagne: we voeren actie om ons destructieve landbouwsysteem zichtbaar te maken, en nemen Rabobank als voorbeeld van de grote bedrijven die van dit systeem profiteren.

Om haar imago hoog te houden zegt de Rabobank te verduurzamen, terwijl ze tegen krimp van de veestapel lobbyt. De bank adverteert trots over haar samenwerking met Ekoplaza, maar investeert in Nederland ondertussen €26 miljard in industriële landbouw tegenover €1 miljard biologisch – minder dan haar €1,5 miljard investeringen in de productie van kunstmest en pesticiden. Boeren die over willen stappen naar biologisch, vinden dan ook geen gehoor.

Van productie tot innovatie en van kennisontwikkeling tot lobby: de Rabobank is betrokken, en promoot de industriële landbouw en intensieve veeteelt. Omdat ze 85% van de Nederlandse landbouw financiert, bepaalt de bank in grote mate hoe onze landbouw eruit ziet én gaat zien.”

De eisen van Extinction Rebellion aan de Rabobank

Wees eerlijk. Erken Rabobank’s verantwoordelijkheid voor de klimaat- en ecologische crisis, veroorzaakt door de industriële landbouw. Erken dat…

  • …klimaatverandering, bodemdegradatie en de ecologische situatie crises zijn;
  • …industriële landbouw voor een enorm deel verantwoordelijk is voor deze crises;
  • …een directe transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem noodzakelijk is om de crises af te wenden.

Doe wat nodig is. Financier een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem:

  • stop met het faciliteren en financieren van de industriële landbouwlobby;
  • verstrek geen leningen aan intensieve veehouderij of aan de productie of toepassing van pesticiden, herbiciden en kunstmest;
  • creëer financiële bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.