Experiment voor de ringslag succesvol in Ommen

Hoe simpel kan het zijn: leg ergens op een rustig plekje een broeihoop neer en de ringslang zou er zo maar eens kunnen gaan nestelen. Bij de Nieuwe Brug in Ommen blek het een succes.

Interessant? Deel het artikel

4364-Ringslang

Om de ringslang te beschermen zijn in 2023 op verschillende plekken in het Sallandse Vechtdal broeihopen aangelegd. Landschap Overijssel trok de kar, RAVON was betrokken, een groep enthousiaste vrijwilligers van de Ringslangwerkgroep voerde het werk uit.

We zijn nu een jaar verder en in twee broeihopen ontdekten de vrijwilligers eierschalen van de ringslang!

Door de broeihopen uit elkaar te halen wordt het zichtbaar of er ‘broedsucces’ is geweest. En dat bleek het geval! In twee broeihopen rondom de Nieuwe Brug bij Ommen ontdekten de vrijwilligers eierschalen van de ringslang. Naast de eierschalen werden ook larven van de neushoornkever waargenomen. Na deze ontdekking zorgden zij voor de aanleg van nieuwe broeihopen, waar ook deze larven een plekje hebben gekregen.

Je kunt het zelf ook

Een broeihoop leg je aan met verse ruwe paardenmest, maaisel, bladeren en grote takken! De verwachting is dat de ringslang halverwege juni weer eieren gaat leggen. Door de broei (warmte) in de hoop komen de eieren vanzelf uit dit najaar.

Tips van Landschap Overijssel:

  • Maak ter bevordering van de winterbiotoop hoge, droge plekken met holtes, bijvoorbeeld door het neerleggen van houtstapels, steenhopen of takkenrillen, in de buurt van de zomerbiotoop bij het water;
  • Leg broeihopen aan. Dit kan met takken, mest en ander snel verterend materiaal. Plaatsen in de halfschaduw of zon zijn het meest geschikt hiervoor. Bijvoorbeeld een bosrand in de buurt van het water;
  • Leg waterpartijen aan met natuurvriendelijke oevers om de amfibieënstand te bevorderen. Dit is weer voedsel voor de ringslang. En creëer rustige, zonnige plekjes langs het water, zoals regelmatig gemaaide oevers met weinig wandelmogelijkheden;
  • Voorzie moestuinen van grof gaas (dubbeltjesgaas), zodat dit geen barrière vormt voor de ringslang;
  • Zorg voor extensief begraasde natte weilanden voor het voorkomen van kikkers (voedselbron) en leg verbindingen in devorm van houtwallen en ruigtestroken aan langs sloten;
  • Voorkom dat er loslopende kippen, fazanten en pauwen zijn, deze eten jonge ringslangen. Dek putten af.

Wandeling

Deze wandeling van Dwars door Salland gaat langs de plekken waar broeihopen liggen. We zeggen niet waar, maar als je goed om je heen kijkt kom je ze wellicht tegen. Ringslangen zijn overigens niet gevaarlijk!

Langs de Benedenregge

Word beschermer van de ringslang!

Word je hier ook enthousiast van en wil je ook wat doen voor de ringslang? Het maken van een composthoop is een goeie eerste stap voor een broedplek. Laat dus ook in het voorjaar lekker een rommelhoekje in de tuin, want daar profiteren meerdere dieren en insecten van.

Lees meer over de ringslag en bekijk het filmpje hoe je in je eigen achtertuin een broeihoop aanlegt. Klik hier

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.