Europese Rekenkamer constateert haperende circulaire economie in Europa

Europese Unie maakt nauwelijks vorderingen in overgang naar een circulaire economie.

Interessant? Deel het artikel

Stad+Groen 230708

Het doel was om tegen 2030 twee keer zoveel materialen te recyclen als in het afgelopen decennium. Volgens de Rekenkamer zou dit een onmogelijke opgave zijn. Na uitgebreid onderzoek concludeert de ERK dat de genomen maatregelen allesbehalve effectief waren. De transitie naar een circulaire economie in EU-landen is daardoor vrijwel tot stilstand gekomen.

Auteur: Hein van Iersel

De Rekenkamer benadrukt het cruciale belang van hergebruik van grondstoffen en het minimaliseren van afval als de EU haar klimaatdoelstellingen wil bereiken. Ondanks EU-plannen en meer dan 10 miljard euro aan investeringen voor de periode 2016-2020 om groene innovatie te stimuleren, bleek dit slechts beperkt effect te hebben. De lidstaten hebben het grootste deel van deze gelden besteed aan afvalbeheer. Een betere keuze zou zijn om te focussen op het voorkomen van afval door circulair ontwerp van producten en productieprocessen.

Tussen 2015 en 2021 is het gemiddelde percentage gerecycled materiaal dat in de economie wordt teruggebracht (het ‘circulariteitspercentage’) van alle 27 EU-lidstaten slechts met 0,4 procentpunt gegroeid.

Tussen 2015 en 2021 is het gemiddelde percentage gerecycled materiaal dat in de economie wordt teruggebracht (het ‘circulariteitspercentage’) van alle 27 EU-lidstaten slechts met 0,4 procent gestegen. In zeven lidstaten (Litouwen, Zweden, Roemenië, Denemarken, Luxemburg, Finland en Polen) is dit percentage zelfs afgenomen.

Bron NRC / Stad+Groen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden