Europese Natuurherstelwet in werking: wat betekent dit voor Nederland?

Op 18 augustus 2024 trad de Europese natuurherstelverordening (NHV) officieel in werking. Deze wet, onderdeel van de Europese Green Deal, verplicht alle lidstaten van de EU om binnen twee jaar een nationaal herstelplan op te stellen.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Ida van den Enk boetelerveld rondom marienheem
Foto: Ida van den Enk

Dit plan moet gericht zijn op het herstellen van aangetaste natuurgebieden en het versterken van de biodiversiteit. De deadline om deze maatregelen te implementeren is 2030. Tegen 2050 moet herstel hebben plaatsgevonden in alle ecosystemen waar dat nodig is.

De NHV is niet zomaar een wet. Ze is essentieel om de biodiversiteit in Europa te herstellen en om verdere achteruitgang van ecosystemen te stoppen. Bovendien helpt de verordening bij het behalen van de klimaatdoelstellingen, zoals het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050 en het beter kunnen omgaan met klimaatverandering. Met de NHV kan Nederland bijvoorbeeld werken aan het herstel van veengebieden, bossen en rivieren.

Een belangrijke mijlpaal binnen deze wet is dat tegen 2030 herstelmaatregelen genomen moeten zijn voor ten minste 20% van de aangetaste land- en zeegebieden in de EU. In 2050 moeten alle relevante ecosystemen zijn aangepakt

 

Door Heleen Kommers

 

Rol van de EU lidstaten

De 27 lidstaten van de EU, waaronder Nederland, moeten zelf bepalen welke maatregelen er op hun grondgebied nodig zijn om aan de verordening te voldoen. Het herstelplan dat elke lidstaat opstelt, moet een duidelijk tijdschema bevatten voor de uitvoering van de maatregelen, inzicht geven in de financiering en ook de voordelen beschrijven, zoals het tegengaan van natuurrampen en de opname van CO2 door natuurgebieden.

In Nederland ligt de focus onder meer op het herstel van rivieren en veengebieden. Ook het tegengaan van de achteruitgang van bestuivers en het vergroten van de biodiversiteit op landbouwgronden is een belangrijk speerpunt.

Motie om bij het opstellen van het herstelplan geen striktere regels in te voeren dan de NHV voorschrijft en rekening te houden met de lastendruk voor burgers en ondernemers

Tweede Kamer neemt alvast een voorschot
Nog voordat Nederland zijn definitieve herstelplan indient, heeft de Tweede Kamer in juni al een eerste voorzet gegeven. Een motie van VVD-Kamerlid Thom van Campen werd met ruime meerderheid aangenomen. Deze motie verzoekt de regering om bij het opstellen van het herstelplan geen striktere regels in te voeren dan de NHV voorschrijft en vooral rekening te houden met de lastendruk voor burgers en ondernemers.

Lees ook: Tweede Kamer wijst aanvullende regels in Natuurherstelplan af

Europese wetgeving wordt toegankelijker

De NHV is een van de vele wetten binnen de Green Deal die decentrale overheden, zoals gemeenten, zullen moeten implementeren. Om deze complexe wet- en regelgeving toegankelijker te maken, heeft het kennisplatform Circulaw een overzicht gemaakt van alle Green Deal-regels. Dit hulpmiddel kan overheden helpen bij het vertalen van Europese regelgeving naar lokale actieplannen, waaronder bijvoorbeeld maatregelen tegen het gebruik van eenmalig plastic.

Conclusie: grote stappen in natuurherstel

De natuurherstelwet biedt Nederland en de rest van Europa de kans om de biodiversiteit een flinke impuls te geven en een belangrijke bijdrage te leveren aan de Europese klimaatdoelen. Maar de uitvoering vraagt om zorgvuldige planning en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Over twee jaar moet Nederland zijn herstelplan gereed hebben, waarmee we een stap dichter bij een groenere en duurzamere toekomst komen.

Bron: Europese Commissie, 16/08/2024.

Overgenomen van: Stad+Groen

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.