Europese Hof: Houding Nederlandse staat tegenover pesticiden-verbod deugt niet

Toelatingsbeleid pesticiden door het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) deugt niet volgens het Europese Hof. Er moet wel degelijk rekening worden gehouden met alle recente wetenschappelijke publicaties, ongeacht de bron.

Interessant? Deel het artikel

broekland zoemt bijen bloemen wildmengsel

De Advocaat-Generaal bij het Europese Hof stelt vast dat het Ctgb het voorzorgsbeginsel niet hanteert en niet beoogt een hoog beschermingsniveau voor mens en milieu te realiseren. In de conclusie van advocaat-generaal Medina van het Europese Hof zegt de Advocaat Generaal in drie zaken – op basis van prejudiciële vragen gesteld door een Nederlandse administratieve rechtbank (CBB) – dat het beleid van de Nederlandse pesticiden-autoriteit Ctgb niet deugt.

“Met deze uitspraak van de rechtbank, wordt eindelijk vastgesteld wat wij al jaren roepen, namelijk dat de toelating niet deugt met onnodig veel gezondheidsschade en milieuschade tot gevolg”, aldus Margriet Mantingh van Pesticide Action Network  Nederland

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gebruikt bij haar besluitvorming tientallen jaren oude richtlijnen en negeert (onafhankelijke) wetenschappelijke studies die hormoonontregelende effecten aantonen.

Mr. Maarten Baneke, die PAN in de rechtszaken heeft bijgestaan, is erg blij met de uitkomst van deze zaak en is van mening dat, indien de conclusie wordt gehandhaafd in het komende vonnis van de rechtbank, dit zal betekenen dat een grote herziening van het Nederlandse Ctgb nodig is.

Momenteel wordt onafhankelijke wetenschap door het Ctgb buiten beschouwing gelaten, worden verouderde richtlijnen gehanteerd (niet alleen voor bijen, ook voor insecten) en wordt er de andere kant op gekeken bij het monitoren van data en opkomende ziekten bij mensen die verband houden met pesticiden, zoals Parkinson.

Downloads:

Persbericht “Europese Hof in Luxemburg: Toelating pesticiden door het Nederlandse Ctgb deugt niet.”

De Zaak C-308-22 – sulfoxaflor – conclusie AG – SEP 23

Gevoegde zaken C-309-22 en C-310-22 – difenoconazool fludioxonil – conclusie AG – SEP 23

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.