Europees Hof: wijze van toelating van chemische bestrijdingsmiddelen is onjuist

Terwijl de rechter zich deze maand buigt over landbouwgif in de lelieteelt op de flanken van de Lemelerberg, heeft het Europese Hof van Justitie een vernietigend oordeel geveld over de werkwijzen van het Ctgb, de club die vergunningen geeft voor bestrijdingsmiddelen.

Interessant? Deel het artikel

spuiten gif

Meten=Weten is een Drentse actiegroep die zich ten doel stelt landbouwgif terug te dringen. Deze actiegroep heeft de provincie Overijssel in en rechtszitting gedaagd in verband met vergunningen aan lelieteler Huetink die lelies verbouwt op de flanken van de Lemelerberg. Hoe kun je nu zo dwaas zijn daar een vergunning voor te verlenen, vindt Meten=Weten. De Lemelerberg is natuurgebied en grondwaterwingebied. Er is geen gewas waar meer gif op moet dan op de lelieteelt en lelies hebben we feitelijk niet eens nodig.

Die rechtszitting was vorige week. De rechter doet binnen vijf weken uitspraak en zal zich baseren op de vraag hoe giftig het gif op de lelies is. Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bepaalt dat. Maar de vraag ligt op tafel of ze dat wel goed doet. Slecht, bleek recent uit een uitzending van Zembla. En nu komt het Europese Hof van Justitie ook met een vernietigend oordeel over het Nederlandse toelatingsbeleid voor pesticiden.

Uit een persbericht van Pesticiden Action Nederland:
Het Europese Hof van Justitie heeft verklaard dat de manier waarop in Nederland de toelating van chemische bestrijdingsmiddelen wordt uitgevoerd, onjuist is. Het is de verwachting, dat de bestuursrechter deze uitspraak zal volgen, waardoor het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) haar beleid bij toetsing en toelating zal moeten aanpassen.

Deze uitspraak is volgens PAN een grote overwinning in haar strijd tegen de toelating van steeds weer nieuwe pesticiden, op basis van onvoldoende onderzoek naar effecten op het milieu, de gezondheidseffecten op dieren, en uiteindelijk ook op mensen.

De zaak was aangespannen door PAN Europe, een organisatie die zich verzet tegen de toelating van steeds weer nieuwe chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden). PAN heeft in 2020 bij de Nederlandse bestuursrechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) verzocht om vernietiging van de goedkeuring van 3 nieuwe chemische pesticiden voor de Nederlandse markt: Closer, Dagonis en Pitcher. Pesticiden worden samengesteld uit een cocktail van werkzame stoffen. PAN voerde aan dat de werkzame stoffen die in deze pesticiden zitten, waarschijnlijk hormoonverstorend voor dieren zijn. Dat zou ernstige effecten kunnen hebben op bijvoorbeeld de voortplanting van insecten, maar ook van de mens. Terwijl de insectenstand in Nederland toch al erg achteruit is gegaan.
PAN beriep zich daarbij op recente wetenschappelijke studies uit allerlei delen van de wereld.

Het Europese Hof heeft nu bepaald dat:

– het Ctgb een nieuwe pesticide wel degelijk moet onderzoeken op hormoonverstorende werking; het gaat bij de toelating immers om een nieuw middel, en dat moet in zijn geheel worden onderzocht, op alle schadelijke effecten;
– onderzoek niet alleen aan de hand van protocollen moet worden gedaan, maar alle meest actuele beschikbare betrouwbare wetenschappelijke en technische kennis daarbij worden betrokken moet worden.
– als een ander Europees land een middel heeft goedgekeurd, Nederland daarvan kan afwijken als blijkt dat dit land niet de meest recente wetenschappelijke inzichten heeft toegepast.

Daarnaast herinnert het Hof eraan, dat de bescherming van de gezondheid van mens en dier en van het milieu voorrang moet hebben op de verbetering van de teelt van planten.

Het beleid van het Ctgb, dat in de praktijk soms neerkwam op een onderzoek waarbij de belangrijkste schadelijke effecten werden genegeerd en waarbij bovendien moderne wetenschappelijke inzichten niet werden gebruikt, is volgens het Europese Hof in strijd met de Europese richtlijn op dit gebied. Het Ctgb zal haar onderzoeksbeleid flink moeten aanpassen!

Het Arrest van het Hof is hier en vervolgens hier te lezen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden