Europa wil in 2030 25% van de landbouwgrond biologisch hebben

Interessant? Deel het artikel

biologische landbouw

Europa wil 25% van de landbouwgrond biologisch hebben. In 2030 al! Dat is voor sommige landen niet zo’n probleem, maar voor Nederland nogal een uitdaging. Daarom is er een actieplan gelanceeerd.

Nederland zit nog niet op vier procent biologische landbouwgrond en staat daarmee in het rijtje tussen de meeste voorheen Oostbloklanden. De biologische sector groeit enorm. Ieder jaar met 66%! Nu is 66% van de Nederlandse 4% niet zo veel, maar 66% van de Italiaanse 15% is natuurlijk aanzienlijk. Zweden, Estland en Zwitserland zijn koploper met nu al meer dan twintig procent biologische landbouw.

Geen chemische gewasbescherming

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest of chemische gewasbescherming. Bij hen is de soortenrijkdom ongeveer 30% hoger dan op landbouwgrond die niet-biologisch wordt verbouwd. Frans Timmermans, van de Europese Green Deal: “Een grote biodiversiteit is van levensbelang voor de natuur. We moeten dringend de balans herstellen in onze verhouding tot de natuur. Hoe meer landbouwgrond we biologisch beheren, hoe meer de biodiversiteit op die grond en in het omliggende gebied erop vooruit zal gaan.”

Het actieplan voorziet in compensatie van overstappende boeren. Biologisch boeren is minstens zo rendabel, maar de overstap kost geld. Ander onderdeel van het actieplan is te proberen meer biologisch voedsel in restaurants van bedrijven en scholen te krijgen.

Hier vind je het volledige actieplan.

 

Hoeveel % biologische landbouwoppervlakte heeft Europa? - (c) Eurostat

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.