Esther en Gerrit Coes, wat doen jullie duurzaam? Onze Hoeve Wetermans is een duurzame retraite plek

Tien jaar geleden kochten Esther en Gerrit Coes een vervallen boerderij bij de Zandwetering in Olst. Het dak lekte en zat vol asbest. Hoeve Wetermans is nu een duurzame plek voor retraite.

Interessant? Deel het artikel

Esther en Gerrit Coes, Hoeve Wetermans, duurzaam, 221030

Toen we de vervallen Hoeve Wetermans kochten, hadden we alle kans om er iets moois maar ook iets duurzaams van te maken. Het dak werd vervangen en goed geïsoleerd, de vloeren, de wanden, triple glas, zonnepanelen, zonneboiler, alles werd aangepakt om een gastvrije, warme mens/natuurvriendelijke retraite plaats te creëren.

Voor de rubriek ‘wat doe jij duurzaam’ stellen we mensen alleen maar die ene vraag: wat ze duurzaam doen. Weet jij ook iemand me een duurzaam verhaal? Geef het ons door via info@hierinsalland.nl

Esther en Gerrit nemen ons puntsgewijs mee met wat ze allemaal gerealiseerd hebben.

– Het regenwater van het dak gaat naar een grote watertank en met dat water spoelen we de toiletten. Dat bespaart enorme hoeveelheden drinkwater.

– We hebben een aardwarmtepomp laten installeren. Tien boorgaten van 50 meter zorgen voor een constante temperatuur van rond de 10 graden voor onze warmtepomp om dit op te werken tot de 35 graden dat door de vloer gaat. Dit water koelt zo ook in de zomer zonder dat het energie kost de hoeve waardoor het niet gauw te warm wordt.

– De muren in de hoeve zijn geïsoleerd met 14 cm vlas. Een natuurlijk product dat misschien iets minder goed isoleert dan even dikke steenwol maar je hebt geen folies nodig. Je krijgt hierdoor een damp open binnenklimaat wat plezierig aanvoelt. Vlas groeit gewoon op het land en resten kunnen op de composthoop.

– De muren zijn afgewerkt met leem. Dat maakt dat de vochthuishouding binnen verbetert. Vocht kan door het leem deels worden opgenomen maar ook weer afgestaan. Daarnaast is leem goed voor de amateur te verwerken omdat het langzamer droogt. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en laat zich zo nodig makkelijk repareren.

– Onze zeven badkamers zijn betegeld met tegeltjes gekocht op een veiling. Een hoge kwaliteit voor een lage prijs. Op allerlei veilingen kochten we bouwmaterialen. Hardhouten plankjes waar de traptreden van zijn gemaakt, balken en plaatmateriaal.

– Tijdens de drie jaren dat we aan het bouwen waren hadden we een heftruck en een hoogwerker tot onze beschikking. Tweedehands gekocht en voor bijna hetzelfde geld weer verkocht toen ze hun werk hadden gedaan, super handig.

– De hele inrichting van de hoeve komt van marktplaats of familie. De meest prachtige bankjes, eetkamertafels en lampen werden zo voor weinig geld een tweede leven gegund.

– Onze meditatieruimte is bijna geheel opgetrokken met biologisch materiaal. Houtskeletbouw werd gevuld met strobalen van het land achter de hoeve. Het geheel werd afgewerkt met leem en een warmtepomp verwarmt het geheel. Met wijnflessen uit Diepenveen werden de ramen gemaakt en de deuren zijn nog uit een vorig leven.

– Al het goede materiaal uit de oude boerderij is weer hergebruikt. Het hout van de mestsilo werd de balustraden van de trap en vide, veel balken zitten in de binnenmuren en als ze minder sterk waren in kippenhok of composthoop.

(tekst gaat veder onder de foto)

Tot zover een impressie van de duurzame hardware maar minstens zo belangrijk is denk ik het meer educatieve aspect.

– Onze kok kookt heerlijke vegetarische maaltijden en per jaar realiseren een paar duizend gasten dat vegetarisch eten ook heel lekker en gevarieerd kan zijn.

– Onze hoeve grenst aan het Hanzebos en langzaam verandert het boerenerf met veel trekker bestendige ondergrond in een plek die samenvalt met de omliggende natuur. Er zijn vijvers gegraven, een voedselbos aangelegd, heggen geplant, nestkasten opgehangen, een grote moestuin en boomgaard aangelegd en zo leven onze gasten meer en meer dichter bij hun oorsprong. Hoewel muizen en slakken zeker ook mee eten blijft er nog genoeg over om (h)eerlijke maaltijden uit eigen tuin te serveren.

– Bij het koken gebruiken we zoveel mogelijk de hooikist om gas te besparen.

– Gasten die met de trein komen belonen we door ze gratis op te halen van het station met onze elektrische auto.

Zo is een oude hoeve omgebouwd tot een duurzame retraite plek waar mensen dicht bij de natuur de tijd kunnen nemen om tot rust te komen en te overdenken wat ze bezig houdt. Ons motto is “groot leven”, Dat betekent voor ons: intens leven, in harmonie en met eerbied voor al het andere leven.

Wie meer wil weten, zie: www.hoevewetermans.nl

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant