Erwin Nyhoff maakt Harry Muskee weer een held, en zichzelf ook

Interessant? Deel het artikel

210904Harrie

Erwin Nyhoff is meer een rock and roll-artiest van glitter and glamour dan een blueszanger die zingt om huilen te voorkomen, maar misschien juist daarom is hij de perfecte artiest om Harry Muskee tien jaar na diens dood weer tot leven te brengen. Wat een spektakelstuk was dat vrijdag in Assen, de première van ‘So Many Roads’.

Door Harrie Kiekebosch

Blueslegende

‘Cuby’, de blueslegende uit Grolloo, is tien jaar geleden overleden, So Many Roads is een eerbetoon. Erwin Nyhoff uit Heeten speelt Cuby. In Cuby’s leven kwam meer Salland voorbij. De Zwolse Herman Brood begon zijn carrière bij Cuby. Raaltenaar en Beapharbaas Henk Aa was veertien jaar zijn manager. Johan Derksen vervulde die rol ook een tijd. In ‘So Many Roads’ krijgt dat een veel te prominente rol. Maar daar gaan we het hier verder niet over hebben. Want dat zou zonde zijn en af doen aan de geweldige act die Nyhoff ten tonele bracht.

Nieuw carrièrepad

Erwin lijkt een nieuw pad in zijn carrière gevonden te hebben. De komende jaren gaan er natuurlijk nog veel meer rockers en blueslegendes van het eerste uur dood, laat Nyhoff die maar mooi allemaal vertolken. Want hij kan dan wel meer van de glitter and de glamour zijn, in zijn ziel zit blues genoeg, als produgal son met een pestverleden weet hij donders goed bij dat gevoel te komen. En ook al was het de eerste keer dat hij in een soort van musical stond, Nyhoff vulde vol verve de hoofdrol in.

Blueszanger Robert Johnson

So Many Roads begint bij het graf van blueszanger Robert Johnson die honderd jaar geleden op de plantages van Mississippi geen echte vaderfiguur had en op zijn 27ste dood ging wegens vergiftigde whisky. De gelijkenissen met Muskee zijn groot, blijkt als in ‘So Many Roads’ de verschillende fases van het leven van Muskee de revue passeren. Geen vaderfiguur, een zieke moeder. Vast zitten op het platteland van Grolloo. Harry Muskee moest er in zijn jonge jaren om huilen, maar de blues is daar als alternatief voor uitgevonden. Op een gegeven werkt het dan ook andersom: iedere verbroken relaties is een liedje, dus wat doe je als je liedjes wil? Vraag dat maar aan Brood. Die stond op het dak van de Ondernemersfabriek in Assen dit keer trouwens veilig verankerd aan een veiligheidskoord.

‘Geef de doden een huis, dan blijven ze onder ons’ zegt So Many Roads. In Grolloo hebben ze daarom hunebedden. Maar Muskee heeft nu ook een eigen muziekspektakel als huis, waarin we through the windows of the eyes van Erwin Nyhoff zo maar even binnen konden kijken.

Nog de hele maand

‘Muskee, So Many Roads’ is een openlucht-theaterstuk. Per keer kunnen er 500 mensen kijken. Het stuk wordt zeventien keer opgevoerd in de maand september. En er zijn nog kaartjes te koop.
Vrijdag was de première.
De laatste voorstelling is op 26 september.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.