Of we aan het ontbossen zijn, nu steeds meer huizen opgetrokken worden van hout? Nee hoor, alleen al in Zeden wordt er meer hout verbouwd dan je nodig zou hebben om dertig procent van alle nieuwe huizen in Europese Unie van hout te bouwen.
Geen schaarste, toch is de houtprijs aan het stijgen. WUR-onderzoekers Gert-Jan Nabuurs, Mart-Jan Schelhaas en Bas Lerink houden een en ander tegen het licht:
– Hout is populair bouwmateriaal omdat het veel duurzamer is dan beton en staal. Dit voorkomt CO2-uitstoot. Een boom legt CO2 zelfs voor langere tijd vast. En een boom is hernieuwbaar.
– Door de toenemende vraag lopen zagerijen achter. En dát drijft de prijs op.
– Europees hout wordt ook duurder omdat de VS er veel meer inkoopt. Door invoerrechten is Canadees hout voor hen een stuk duurder geworden. De VS haalt het nu hier. En dat levert wél schaarste op.
Er zijn dus andere oorzaken voor een hogere houtprijs dan dat er te weinig bos en bomen zouden zijn. Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Zelfs als de Europese Unie 30% van haar nieuwe huizen met hout wil bouwen, gelijk aan 300.000 woningen per jaar, leidt dit tot een extra vraag van 15 miljoen m3 hout. Alleen al Zweden produceert jaarlijks meer hout.
De onderzoekers verwachten dat de verwerkingscapaciteit in de houtindustrie binnen één of twee jaar zal toenemen. Dan wordt hout weer goedkoper.