Energietip: Warmte terugwinnen met de wtw

Interessant? Deel het artikel

wtw

Als een installateur begint te praten over een wtw, dan heeft hij het over een installatie waarmee je warmte terug wint. Die dingen zijn bedacht omdat het zonde is warme lucht je huis uit te blazen in ruil voor frisse, maar koude lucht.

Een wtw-installatie begon als een heel ingewikkeld apparaat, die ze achter een radiator konden hangen. Maar inmiddels zijn ze flink door ontwikkeld. Brink Climat Systems is er bijvoorbeeld al in geslaagd alle benodigde techniek zo compact te maken dat het allemaal bij elkaar past in een smalle buis die je nodig hebt tussen binnen- en buitenmuur. Daarmee past de wtw dus gewoon op de buitenmuur. En daarmee is de wtw een heel slimme ventilator geworden.

Hoe het werkt? Eigenlijk moet je je als niet-technicus niet druk maken om de techniek. Je vraagt je ook niet af hoe een mobiele telefoon werkt. Maar vooruit, toch even kort: warme lucht in huis die je wil verversen, passeert koude lucht buiten huis die je naar binnen haalt. Bij dat passeren gebruik je de warmte van binnen om de koude van buiten op te warmen.

De Air70 doet dat. En is tegelijk ook een ventilator. Je kunt ‘m ook kopen met CO2-sensor, zodat hij aan is als het moet en uit is als het niet nodig is. Daarmee is het binnenklimaat op z’n zuinigst altijd goed.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *