Energietip van Expert: nieuwe wasdrogers verbruiken veel minder energie

Interessant? Deel het artikel

Mehmet Aydemir expert raalte eigen foto

Met een warmtepomp-wasdroger bespaar je zo honderd euro per jaar aan energiekosten, als je dat vergelijkt met condensdrogers, die nog heel geregeld verkocht worden. Dat legt Mehmet Aydemir van Expert Raalte uit. Als je een oudere droger hebt staan is de kans groot dat een nieuw en zuinig exemplaar zich snel terugverdient.

“Je hebt drie types drogers op de markt. Drogers met luchtafvoer, condensdrogers en warmtepompdrogers. Die met luchtafvoer worden nauwelijks meer verkocht, ze zijn heel energie-onzuinig en veel merken zijn ermee. Condensdrogers worden nog wel verkocht, maar deze zijn ook niet bepaald zuinig in verbruik. De meeste drogers die we verkopen zijn warmtepompdrogers, die zijn het zuinigst en er is veel keus in.

Wij verkopen de warmtepompdrogers nu zo’n vijftien jaar bij Expert Raalte. Ze kwamen toen net op de markt en waren niet goedkoop, deze modellen waren niet voor iedereen haalbaar, ze waren al wel veel zuiniger, maar je verdiende de meerprijs niet terug op de energiebesparing. Nu is dat wel het geval. Simpel rekensommetje: bij een volle trommel en meest droge programma kun je circa 50 cent besparen. Gemiddeld wordt de droger vier keer in de week gebruikt. Dat is dus twee euro per week, is honderd euro per jaar!

Waarom is een warmtepompdroger zuiniger?

Bij een warmtepomp wordt een andere techniek gebruikt om de was op te warmen en zo te drogen. In plaats van een verwarmingselement die de was droogt, pompt de warmtepomp een vloeistof rond tussen een warmere en koudere omgeving. Die vloeistof verandert daardoor van temperatuur. Bij dat proces van warm en koud worden komt energie vrij die omgezet wordt in warmte. Daarmee wordt de was gedroogd.

Om effect te hebben hoeft de temperatuur van de vloeistof maar een paar graden te verschillen. De warmtepomp gebruikt daarvoor de vochtige lucht die van de kleding in de trommel afkomt. De ontstane condens komt in een watercontainer terecht, de droge lucht wordt hergebruikt als energie voor de pomp.

Bijkomend voordeel is dat de warmtepomp lagere temperaturen gebruikt om je was te drogen, waardoor er minder slijtage optreedt in het wasgoed, je kunt daarom ook meerdere textielsoorten drogen én het wordt minder warm in de ruimte waar de droger staat. Nadeel van die lagere temperatuur is wel dat de droger langer aan het werk is, soms wel tot een uur.

Onderhoud is ook belangrijk. Je moet de filters goed schoon houden. Als je daar achterstand mee oploopt raakt de condensor van de droger verstopt en dit is heel lastig schoonmaken voor de consument omdat je moeilijk bij dat gesloten systeem kan komen. Meestal moet je dan een beroep doen op een monteur.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *