Energietip: zet de mengkraan niet half om half open

Interessant? Deel het artikel

Heeft jouw kraan één hendel om water te tappen? Zet die dan op koud. Dat scheelt energie, verlengt de levensduur van je warmwatersysteem en het milieu is er blij mee.

De vrouwenkwaal, zo noemen ze in de installatiewereld de gewoonte van veel vrouwen warm of lauw water te tappen bij kranen die geen twee draaiknoppen hebben, maar slechts één hendel. Zo’n kraan is een mengkraan. Zet je de hendel naar een uiterste kant dan tapt hij koud of heet water. Zet je hem in het midden, dan tap je lauw water.

Heel vaak staat de hendel in midden, dus tap je lauw water. Ook als je maar heel iets water nodig hebt, voor bijvoorbeeld een vaatdoekje nat te maken. Je tapt dan in werkelijkheid koud water. Met het systeem vraagt wel om verwarmd water. Dus slaat het systeem aan. Als direct daarna de vraag stopt, slaat het systeem weer af. Maar het is wel even aan het werk geweest, het heeft wel even een klein beetje water opgewarmd.

Je bespaart zo 25 euro per jaar, alleen maar door je kraan standaard op koud te zetten en pas naar warm te verschuiven als je echt warm water nodig hebt.

Die vrouwenkwaal, die kom je ook wel veel bij mannen tegen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 gedachte over “Energietip: zet de mengkraan niet half om half open”

  1. Avatar

    Ik doe het omgekeerde: als ik warm water nodig heb, draai ik heel kort de warme kraan open. Het systeem begint dan het water te verwarmen. Wat later een emmertje onder de kraan, warme kraan open tot het water echt warm is. Met het opgevangen water groente wassen of een plasje in de WC wegspoelen. Spaart water en gas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *