Energietip: oei, oei, oei, die grote tv is een stroomslurper!

DuurzaaminSalland geeft al jaren energietips. Gezien de hoge energieprijzen, gaan we daar opnieuw mee beginnen. Wat dacht je van de tv, zo'n grote dat je bij de buren kunt zien wat ze kijken.

Interessant? Deel het artikel

220926 tv energie

Pure Energie, die van de windmolens langs de A1 bij Deventer en de partij die FC Twente energie geeft, heeft een lijstje gemaakt van meest energie vretende apparaten in en om je huis. Schrik niet: de tv is er een van. De volgorde hieronder is willekeurig.

Als jij ook een energietip hebt, klik dan hier om die naar ons te mailen.

Overgenomen uit de nieuwsbrief van Pure Energie.

1. Elektrische boiler

Een elektrische boiler van 20 liter verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar. Omgerekend betaal je hiervoor € 420,- per jaar en dat vinden wij zonde van je geld. Een zonneboiler is een duurzaam en betaalbaar alternatief. Een zonneboiler maakt namelijk gebruik van het zonlicht om water te verwarmen. Goed voor het milieu je portemonnee.

2. Tuinvijverpomp

Bij een vijverpomp is het verbruik afhankelijk van de capaciteit. Je hebt vijverpompen met een vermogen van 20 watt, maar ook van 200 watt. Het gemiddelde energieverbruik ligt daarbij tussen de 195 kWh en de 1840 kWh per jaar. Omgerekend liggen de kosten hiervoor tussen de €43,- en de €405,- per jaar.

3. Tropische aquarium

Een tropisch aquarium is, afhankelijk van de inhoud, een grootverbruiker. Het verbruik kan per jaar oplopen tot 1000 kWh. Het verbruik van een tropisch aquarium hangt af van de grootte, de temperatuur en de verlichting. De energiekosten voor een tropisch aquarium kunnen oplopen tot € 220,- per jaar.

4. Elektrische kachel

Elektrische kachels zonder thermostaat staan continu aan en daardoor verbruiken ze veel energie. Elektrische kachels schakelen niet vanzelf uit als een ruimte op temperatuur is en dat kost veel stroom. Kachels met thermostraat schakelen zichzelf wel uit, waardoor deze een stuk duurzamer zijn. Een elektrische kachel zonder thermostaat wordt jaarlijks gemiddeld 500 uur gebruikt. Dit staat gelijk aan 500 kWh en € 110,-.

5. Grote Amerikaanse koelkast

Een grote Amerikaanse koelkast is een aanwinst voor de keuken, maar tegelijkertijd ook een grote energieslurper. Deze type koelkast verbruikt zo’n 500 kWh per jaar, wat gelijk staat aan € 110,-. Naast Amerikaanse koelkasten is het ook goed om verouderde koelkasten of vriezers apparaten in de gaten te houden. Deze verbruiken vaak meer energie dan nieuwe apparaten, omdat deze geen goed energielabel hebben. Voor een koel-vriescombinatie van 15 jaar oud kunnen de kosten oplopen tot € 85,- (390 kWh) per jaar, in tegenstelling tot een nieuwe koelkast die met een verbruik van 150 kWh maar € 30.- per jaar kost.

6. Groot televisiescherm

Een groot televisiescherm is in veel huishoudens niet meer weg te denken. Maar hoe groter het formaat van het scherm, hoe hoger het stroomverbruik. Een televisie van 42 inch verbruikt ruim 2 keer zoveel energie als een televisie van 26 inch, ondanks dat ze hetzelfde energielabel hebben. Een groot scherm met een gemiddeld verbruik van 485 kWh kost al snel € 110,- per jaar. Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Kies dan voor een LED-LCD-tv. Deze televisies verbruiken jaarlijks gemiddeld 155 kWh, dat is omgerekend € 35,- per jaar.

7. Airco

Afhankelijk van het model en energielabel verbruikt een airco gemiddeld 160 tot 430 kWh per jaar. Jaarlijks kost dit tussen de € 35,- en € 95,-. Wil je toch graag wat verkoeling tijdens de warme zomerdagen? Kies dan voor een ventilator. Deze zorgt voor een lekker briesje en verbruikt gemiddeld maar 15 kWh per jaar.

8. Wasdroger

De was in de wasdroger doen is heel verleidelijk. Het kost weinig moeite en je droge was is daarna lekker zacht. Waar we niet bij stil staan is dat een wasdroger gemiddeld 315 kWh per jaar verbruikt. Dit kost jaarlijks € 70,- en dat vinden we zonde. Het drogen van je was aan de waslijn kost namelijk niets. Hang de was dus wat vaker buiten in het zonnetje. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *