Energietip: gebruik een ecostoof

Interessant? Deel het artikel

ecostoof
Bij het natuurlijkhuus gebruiken ze de ecostoof ook.

De ecostoof heeft de wind in de zeilen dankzij een financiële ondersteuning vanuit Dragons Den. Een ecostoof is een stoof waar je gekookt eten verder kunt laten garen en warm houden. Dat scheelt wel dertig procent energie, en het kan eigenlijk voor alle eten gebruikt worden! Aanbranden staat niet.

Vroeger had je een hooikist, een kist met hooi, waar je een pan met eten in kon zetten die je van het vuur haalde als het aan de kook was. In de hooikist gaarde het eten dan door en het was nog warm tegen etenstijd. Makkelijk, omdat je er dan niet de hele tijd bij hoeft te blijven. Goedkoop, omdat je een minimum aan energie kwijt bent.

Die good old hooikist kun je op de camping ook mooi gebruiken: ’s morgens bij het ontbijt je rijst koken en daarna wegzetten in een dekbed. Heb je na een dag wandelen in de natuur je eten kant en klaar. Bijkomend voordeel is dat je dan ook weer die zilvervliesrijst kunt gebruiken die je anders zo lang moet koken, maar die wel veel gezonder is dan die snelkook-rijst.

Met een paar plankjes en een oud dekbed kun je ook zelf weer een hooikist maken, maar inmiddels heb je dus ook de ecostoof. Caro Niestijl en Iris van de Graaf ontwikkelden die, samen met bijbehorend receptuur. Want bij sommig eten heb je net meer voordeel door een ecostoof te gebruiken, dan bij ander eten. Vooral als het lang moet garen is een ecostoof fantastisch. Als je je kookgedrag omdraait, hoef je kort voor je eten wil niet naar een snelle hap te grijpen, maar heb je dat al eerder op de dag klaargezet.

In Nederland draait Ecostoof, met allemaal ecologische producten gemaakt overigens, al een omzet van 100.000 euro. Dankzij een investering via Dragons Den kan het bedrijf nu doorstarten in de rest van Europa.

Voor meer informatie: iris@ecostoof.nl en www.ecostoof.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *