Energietip: eerst isoleren, dan zelf opwekken

Interessant? Deel het artikel

dubbel glas isoleren

Besparen op de energierekening? Dan snel een paar zonnepanelen op je dak. Die verdienen zichzelf binnen zeven jaar terug. Dat is een goede tweede actie. De beste eerste actie: ga eerst kijken of je met minder energie toe kunt. Daar is deze laatste zomermaand een mooie tijd voor! Dan zit je er straks in de herfst alvast heel comfortabel bij

Om na te denken over energieverbruik is het wellicht goed eerst een analyse te maken van waarover we het precies hebben. Energieverbruik tast het milieu aan. Maar dat is zo lange termijn, daar lopen velen van ons niet zo warm voor. Gelukkig trekken steeds meer mensen zich wél wat van dat argument aan. Laten we de rest overhalen met en financieel aspect: energie besparen scheelt je in de portemonnee. Je vaste woonlasten zijn enerzijds huur of hypotheek, anderzijds je energielast. Hoe mooi kan het zijn dat energiedeel van de vaste lasten vast omlaag te halen. Dat merk je iedere maand in de portemonnee.

Laatste stap in de analyse: laat ik de lasten dalen met zonnepanelen of door minder te verbruiken? Begin met dat laatste. Als je minder verbruikt, heb je immers minder panelen nodig. Minder verbruik kan ook tot hoger wooncomfort leiden.

Hoger wooncomfort door minder energie te verbruiken? De verwarming een graadje lager is toch helemaal geen comfort? Onze energievakmannen stellen daarom voor eerst goed te isoleren. In een huis dat de warmte vasthoudt, is het een stuk prettiger wonen. Stel je voor: dat ene hoekje waar je nooit zo lekker zit vanwege de koude trek. Als je die koude trek oplost, scheelt je dat energieverbruik, en verhoogt dat je comfort.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *