Energietip: een klokthermostaat denkt met je mee

Het idee is simpel: je wilt het warm hebben als je thuis bent en het mag wel iets minder warm als je er toch niet bent. Een klokthermostaat helpt je daarbij. Maar je blijft natuurlijk wel zelf de baas. Want als de dag begint met een prachtige zonsopkomst, dan hoeft de verwarming misschien wel helemaal niet aan!

Interessant? Deel het artikel

poes op radiator verwarming 221011

Als er overdag niemand thuis is (allemaal naar het werk, of naar school), dan is het zonde om je huis toch op die manier te verwarmen alsof er wel nog iemand aanwezig is. De temperatuur kan dan best een paar tandjes lager. En als je de aanwezigheid thuis eens op een rijtje zet, dan zul je zien dat daar vaak een heel vast patroon in zit.

Op basis daarvan kun je heel goed een klokthermostaat opdracht geven een beetje met je mee te denken. Je geeft aan wanneer het hoe warm moet zijn en klaar is Kees. Denk er een beetje slim over na. Dat het al lekker behaaglijk is als je thuiskomt? Dat kan, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je komt toch al uit een andere temperatuurzone en meestal plof je niet gelijk niet op de bank omdat je nog wat dingen te doen hebt, dus dat eerste half uurtje thuis hoeft het niet gelijk al jouw favoriete temperatuur te zijn.

Bedenk ook dat het thermostaat het best al iets eerder uitgaat dan jij naar bed. Scheelt de verwarmingsketel een heleboel onnodige draaiuurtjes. En is het aanwezigheidsschema een keer anders? Je overrulet het klokthermostaat met het grootste gemak.

Ga wel verstandig om met die temperatuurschommelingen. Te veel laten afkoelen is duurder in het weer terug op temperatuur komen dan slechts een paar graden laten dalen. En als je vloerverwarming hebt is het de bedoeling dat je de massa van de vloer op een stabiele temperatuur houdt, dan zet je de temperatuur één keer op 20 (of op 19) en dan moet je er niks meer aan doen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 gedachte over “Energietip: een klokthermostaat denkt met je mee”

  1. Avatar
    Jan Oostewechel

    Wanneer de instelling van een klokthermostaat niet goed is uitgevoerd is het gasverbruik vaak een stuk hoger dan bij een handbediende thermostaat is mij ervaring uit de praktijk. Dus het is erg belangrijk dat je regelmatig klokthermostaat management uitvoert. Wanneer je niet van de knopjes bent zou ik het niet aanraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *