Energietip: Een keertje langer onder de douche maakt eigenlijk niet uit, als de randvoorwaarden maar natuurlijk zijn

Moet je een bad of een douche nemen om het milieu én je portemonnee te sparen? Anders aankijken tegen hygiëne is ook een optie

Interessant? Deel het artikel

douchen water energietip
'@PX Here

Als je een rekensom maakt of het voordeliger een bad te nemen of je te douchen, is wat er achter het =-teken komt te staan vooral afhankelijk van wat je er voor zet.

-Hoe groot is je bad?
-Hoe lang douche je?
-Welke douchekop gebruik je?
-Heb vaak je ga je in bad?
-Hoe vaak douche je?

En dan nog komt er een antwoord uit dat je op meerdere manieren kunt wegen.
-Want hoe verwarm je je water.
-Hoe was je je?
– En welk water gebruik je?

Minder vaak douchen is beter

Als je al die vragen zo natuurlijk mogelijk beantwoordt, dan is misschien de douche- of badvraag wel de minst belangrijke.
Onze douche-frequentie is door de jaren heen enorm opgeschroefd. Daar waar het vroeger genoeg was ’s morgens met een nat washandje onder de oksels door te gaan, ben je nu een viespeuk als je je niet iedere ochtend douchet. Dat laatste is wel weer wat aan het schuiven overigens. Hoe dan ook is jouw douchefrequentie meer bepaald door wat de samenleving er op dit moment van vindt, dan wat je gezondheidshalve het beste kunt doen.
Iedere dag douchen, dus iedere dag je huid reinigen, is helemaal niet gezond. Ons lichaam produceert juist allerlei natuurlijke beschermende stofjes, die jij er dan iedere dag weer afwast. Minder douchen is dus gezonder.
En hygiène is een modewoord, de definitie ervan is onderhevig aan de tijdsgeest. We hebben dat er met corona nog maar weer eens ingepoetst. Dat zouden we krijgen van spullen aanraken, dus handen schudden ging in de ban. De echte besmetting, via de lucht, negeren we tot op de dag van vandaag: het aanbrengen van ventilatie is een ondergeschoven kindje.

Minder douchen (en minder in bad) is dus gezonder.

Biologische zeep of helemaal geen zeep

Dan de zeep die je gebruikt. Bacteriedodende zepen zijn de ergste. Die bacteriën op je lichaam, die je lichaam ook zelf produceert, die heb je juist nodig tegen ziek worden. Marketing bepaalt wat je van je af wil wassen. Als biologen dat bepalen, was je je een stuk minder en al helemaal niet met van die agressieve zepen.
Niet biologische zepen zijn ook een aanslag op het water. Het is steeds moeilijker van door de mens gebruikt water weer drinkwater te maken. Biologische zepen hebben dat probleem niet. De schoonmakende stoffen in die zeep breken op natuurlijke wijze af.
De groep mensen die helemaal geen zeep gebruiken, wordt steeds groter. Feitelijk heb je ook geen zeep nodig om je huid of je haar te reinigen. Gewoon met water afspoelen is voldoende. Dan spoel je af wat je er af wil hebben, bijvoorbeeld je zweet en dus je zweetlucht. Mensen die ervaring hebben met hun haar niet wassen, vertellen dat ze al na een week of twee, drie ook helemaal geen gels en dergelijke nodig hebben voor een stevige haardos. Omdat het lichaam dan de kans krijgt wat we vergeten zijn dat het lichaam doet: met lichaamseigen stoffen de conditie van je haar op orde brengen. Dat hadden we verstoord door het haar en dus de hoofdhuid iedere keer maar weer te wassen.

Minder zeep gebruiken is dus beter voor jezelf én voor het water.

Hoe verwarm je jouw water?

Dan komt de vraag hoe je je water verwarmt. Als je nog het systeem van een geiser hebt, dat je dus je warme water een op een moet verwarmen terwijl het de kraan uit komt, dan heb je de duurste manier van verwarmen. Je hebt heel veel energie nodig om al dat water per direct op de juiste temperatuur te krijgen.
Als je een boiler hebt, kan jouw water zich opwarmen als de boiler daar aan toe is, zodat je altijd direct warm water hebt als jij daar aan toe bent. Die trage verwarming maakt het gebruik van andere systemen mogelijk. Een warmtepomp bijvoorbeeld of een paneel (geen zonnepaneel) op je dak waar water door de zon verwarmd wordt. Je kunt die twee systemen ook koppelen, je kunt daar zelfs een houtkachel aan toevoegen. Dan heb je drie manieren om je water te verwarmen. Als je de kachel brandt, als de zon schijnt, of met de warmtepomp. Met een boiler van 200 liter kun je dan je huis verwarmen, de was- en vaatwasser later draaien (die kun je kopen met een tappunt voor warm water), én voor je warme water uit de kraan voor bijvoorbeeld douche of bad.

Gebruik je al regenwater voor de douche?

En dan maakt het ook nog uit welk water je gebruikt. In België is het bij nieuwbouw al verplicht regenwater in te zetten voor het doorspoelen van je wc. Wij gebruiken daar gewoon drinkwater voor… Bij nieuwbouw is het appeltje-eitje een systeem aan te leggen dat je regenwater ook gebruikt voor douchen en bad. Bij huidige bouw is dat overigens ook niet eens zo heel ingewikkeld. Mijnwaterfabriek in Hardenberg is daar prof in.

Een keertje vaker douchen maakt dan niet zo veel meer uit

Als je alle voorgaande stappen op het meest gunstige inzet, is de vraag naar douchen of een bad nemen al een heel andere vraag geworden. Je kunt regenwater gebruiken, dat geef je op zo’n manier terug aan de aarde, dat het niet op een ingewikkelde manier weer gereinigd moet worden én je hebt er maar weinig energie voor nodig. Een keertje lekker lang onder de douche of een keertje extra in bad, het maakt dan eigenlijk helemaal niet zo veel meer uit.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden