Energietip: dicht de kieren en woon comfortabel

Interessant? Deel het artikel

brievenbus tocht kier
'@PX Here

Heb je de afgelopen winter ervaren dat het op bepaalde plekken in je huis koud aanvoelt, dat het er tocht? Goede kans dat daar en kier zit. Op die plekken vliegt je de warmte naar buiten. En dat is zonde natuurlijk. Voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Vaak kun je die kieren vrij simpel dicht krijgen. Met tochtstrips bijvoorbeeld.

Een kier? Waar dan!

Een kier verwacht je misschien bij ramen of deuren, die hoeven maar heel iets krom te trekken en je hebt een tochtgat. Met die hoge deuren in de huidige nieuwbouw loop je nog grotere kans. Maar bedenk ook dat het kan tochten bij de brievenbus, in de meterkast of op andere plekken waar leidingen de grond in gaan (onder de keuken), op plekken waar een stopcontactdoos zit. Ook op de overgang van muur naar dak kunnen kieren zitten. Of op de overgang van muur naar kozijn: dan tocht het niet ín het kozijn, maar lángs het kozijn.

De kier dichten

Als je kier gevonden hebt, ligt het aan de grootte ervan, hoe je hem dicht. Doe het zelf-zaken hebben veel verschillende oplossingen. Kit, pur, tochtstrips, op internet en bij de vakman kun je daar makkelijk info over inwinnen. Mooiste is natuurlijk materiaal, je kunt bijvoorbeeld kieren dichten met vlaswol, dat kun je er met een schroevendraaier of breinaald indrukken.

Frisse binnenlucht is overigens gezond. En een goed vochtgehalte van de lucht ook. Want je verwarmt feitelijk niet de lucht in je huis, maar het vocht dat er in zit. Met te weinig vocht is dat dus moeilijk. Met te veel vocht is dat kostbaar. Je moet je huis dus niet potdicht maken. Maar ventileren kun je beter regelen via een goed ventilatiesysteem in plaats van via kieren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *