Energietip: De solartube brengt licht waar je het hebben wil

Interessant? Deel het artikel

solartube

De solartube is een technisch systeem dat buitenlicht naar raamloze ruimtes brengt alsof er wél een aam in zit. Echt de moeite waard.

Een rond gat in je dak boren lijkt nog het spannendste onderdeel van het aanbrengen van een solartube. Maar daar heb je vakmensen voor. En daarna heb je er iedere gemak van. Want de solartube brengt licht naar ruimtes waar je maar wil.

Een doucheruimte zonder buitenmuur? Een donkere hal? Met een solartube heb je er daglicht. Je plaatst een koepel op je dak die er uitziet als een facetoog, of als een doorzichtige halve voetbal. Op die manier valt het licht er altijd goed op en wordt het altijd goed doorgegeven naar binnen. Het licht gaat vervolgens een buis (tube) in die van een soort spiegel gemaakt is. Door reflectie verplaatst het licht zich daarom wel tot een meter of vier, vijf naar het andere uiteinde, zonder krachtverlies. En dat andere uiteinde (zie foto) is een doorzichtige plaat die wel op een raam lijkt. Of op een lamp die aanstaat.

Omdat de buis buigzaam is en de lichtsterkte gelijk blijft op wel vier, vijf meter, kun je het uiteinde bijna altijd wel krijgen waar je het hebben wil. Je kunt onder één facetoog zelfs wel twee buizen hangen zodat je naar twee plekken licht brengt.

En de solartube is ook te krijgen met luchttafvoer en met gewoon een lamp. Dat is handig voor als je hem gebruikt op een douche-, bad- of wcruimte. Dan heb je één apparaat voor alles.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *