Energietip: de natuur de was laten doen

Interessant? Deel het artikel

was buiten hangen energietip doeschka

Bijna achteloos gooien we onze kleren na een dag dragen in de was. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Doeschka Doesburg sloeg aan het experimenteren en ontdekte dat de natuur ook heel goed een handje kan helpen.

Door Doeschka Doesburg

Als je je huishouden duurzamer en goedkoper wilt, dan is de beste tip: kijk hoe je moeder en je oma het deden. Zo laat ik vaak eten garen in de mand met fleecedekentjes, die toch naast de bank staat om lekker knus te kunnen lezen. Een moderne variant van de hooikist.

En sinds een paar maanden heb ik een andere gouwe ouwe nieuw leven ingeblazen: ik laat de natuur de was doen. Gooide ik voorheen uit gewoonte t-shirts in de was na één keer dragen of omdat ik gekookt had met Indiase kruiden en geen afzuiger gebruik, nu hang ik ze gewoon buiten aan de lijn. Net als de handdoek na het douchen en de spijkerbroek die nog zonder vlekken is. Soms is een dag genoeg, vaak hangen ze er wel een paar dagen. Buitje erover, wind er bij, de afgelopen winterse tijd zelfs vorst en sneeuw: helemaal lekker fris!

Werkt erg goed: goedkoper kan het niet en het milieu wordt niet belast. Maar de bonus is toch wel die niet te evenaren geur van wasgoed, dat buiten heeft gehangen. Dat vleugje ozon krijg je niet met een wasverzachter.

Ik heb het zelfs de afgelopen sneeuwtijd gedaan: hup, alle wollen truien en vesten een tijd op de sneeuw leggen en als het even kan onder laten sneeuwen. Wel onthouden waar je ze hebt neergelegd. Het wordt niet drijfnat, je kunt de meeste sneeuw er zo afschudden Niets reinigt wol beter dan verse sneeuw. Dus ook niet te grote vloerkleden kun je zo een beurt geven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *