Energietip: Bouwen met stro is al niet meer gek

Interessant? Deel het artikel

Herman Harms op een cursus strobalen bouwen.
Herman Harms op een cursus strobalen bouwen.

Isolatie is stilstaande lucht. Daarom isoleert strobaal zo goed. Want in zo’n baal kan heel veel stilstaande lucht.

“Zeker veel last van muizen?”
“Hoe zit dat met brandgevaar dan?”

Zie daar de twee meest gesteld vragen als je het over bouwen met stro hebt. Makkelijk dat de twee meest gestelde vragen zijn, want dan hoef je die alleen maar te beantwoorden.
Nee, muizen vinden stro helemaal niet aangenaam. Het is te scherp. En ze vinden er ook geen eten. Want stro is een restproduct. De zaadjes zitten in je brood.
Nee, geen brandgevaar, stro is geperst en vat geen vlam bij gebrek aan zuurstof. Beleef Media heeft dat ooit getest in een aflevering van Het Groene Oosten, gedraaid bij ’t Natuurlijk Huus (op tien minuten, maar de hele aflevering is wel leuk te kijken). Presentator André van der Zee kreeg het stro niet in de fik.

En dan blijven de voordelen over. Strobaal kan een lokaal product zijn. Strobaal is super goedkoop. Strobaal isoleert als de beste. Strobaal geeft mooi diepe vensterbanken.

Oke, nog een nadeel: omdat de muren dikker zijn, heb je iets meer bouwruimte nodig.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *