Energieopwek: Sprong in negatieve stroomprijzen, nieuw record duurzame stroom in april

De dagen dat er flink wind en veel zon was, zorgden in april voor een sprong in het aantal uren dat het aanbod van stroom groter was dan de vraag. Daardoor was er deze maand 27 uur een negatieve stroomprijs.

Interessant? Deel het artikel

zonnepark

Dat brengt het totaal dit jaar op 56 uur. Over heel 2022 waren er 85 uren met meer aanbod dan vraag. De productie van hernieuwbare stroom bereikte met 58 procent een nieuw maandrecord. Dit blijkt uit de maandcijfers van energieopwek.nl  in samenwerking met EnTranCe.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Coronajaar 2020, toen de vraag naar stroom sterk terugviel, telde met 100 uren het hoogste aantal keer negatieve prijzen. Die ontstaan als er veel aanbod is van stroom, weinig binnenlandse vraag en er ook niet genoeg export is.

De negatieve prijzen waren er op dagen met veel zon en wind. Met name zon draagt hieraan bij. Tien jaar geleden stond er 1 GW aan zonvermogen. Drie jaar terug was dat 3 GW. Nu is het 20 GW. Ter vergelijking, de gemiddelde Nederlandse elektriciteitsvraag is circa 12 GW.

De groei van zon en wind gaat komende jaren door. Martien Visser, de dataman achter Energieopwek en verbonden aan EnTranCe, verwacht dat het aantal uren met negatieve prijzen desondanks slechts beperkt zal groeien. Het aanbod van stroom neemt weliswaar toe, maar producenten en afnemers worden steeds slimmer om veel stroom te gebruiken op momenten van lage prijzen door overvloedig aanbod. Lees ook zijn bijdrage hierover op de site van het Nationaal Klimaat Platform.

Nieuw record hernieuwbare stroom

De productie van hernieuwbare stroom zette een nieuw record. In april kwam 58 procent uit duurzame bronnen. Dezelfde maand vorig jaar was dat 49 procent. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt. Een deel daarvan zal dan ook geëxporteerd worden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Hernieuwbaar groeit met 7 procent

De totale hernieuwbare productie groeide 7 procent in vergelijking met april vorig jaar. De groei kwam vooral door de toename van de productiecapaciteit van zon en wind. De maand was volgens het KNMI qua zon gemiddeld. De groei van het aantal panelen met 25 procent leverde daarom een groei van 20 procent meer zonnestroom op. In vergelijking met april vorig jaar was er minder wind. Daardoor de vertaalde de groei van het aantal molens zich in een gelijke hoeveelheid windstroom.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

Website Energieopwek

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *