Endona maakt ruimte voor particuliere stroom bij piekproductie van panelen

Endona zet de zonneparken uit als er teveel stroom geproduceerd wordt. Dat zegt Richard Jansman op de vraag van een lezer of de zonneparken ook moeten gaan betalen aan de energiemaatschappijen, zoals VandeBron particulieren laat doen.

Interessant? Deel het artikel

endona zonneweide torenallee
Endona zonnepark Torenallee Raalte

VandeBron gaat geld vragen aan eigenaren van zonnepanelen als die terugleveren aan het net. Hoe zit dat met zonneweides? “Ik schat zo maar in dat die niet mee hoeven te betalen” aldus een reactie op onze site. Die vraag hebben we voorgelegd aan Endona.

Moeten jullie ook terugbetalen?

Richard Jansman geeft namens Endona antwoord: Ja en nee. Wij doen aan curtailen, dat houdt in dat tijdens pieken op het elektriciteitsnet de teruglevercapaciteit van een zonnepark wordt teruggeschroefd of stop gezet. We schakelen sinds april het zonnepark automatisch uit als de prijs slecht is, ofwel als er teveel stroom is ten opzichte van de vraag. Wij ontvangen dan vaak een vergoeding voor het uitschakelen. De hele dag worden de prijzen in de gaten gehouden, waarbij weersvoorspellingen en onze panelen algoritmes aan het werk zetten om te bepalen wanneer we afschakelen en hoeveel we daarvoor vergoed krijgen.

Omdat wij afschakelen ontstaat er gelijk veel ruimte op het net voor particulieren met zonnepanelen. En daardoor duurt het langer voordat er een negatieve prijs ontstaat. Er zijn dit jaar al dertien dagen geweest waarop de prijs meer dan zes uur aaneen negatief was. In totaal 121 uur. Tijdens die uren ontvang je als particulier met een dynamisch contract (prijs per uur) ook geen subsidie (salderingsregeling) omdat je geld toe krijgt op stroom kópen. Zonneparken kunnen niet salderen. Ze hebben een andere verhouding tot de grote energiebedrijven. Ze nemen geen stroom af, maar dragen alleen bij aan de productie.

Uiteindelijk zullen alle zonneparken en windmolens gaan curtailen en vlakken de prijsschommelingen wellicht iets meer af. Het weer blijft echter wel veranderlijk en afschakelen blijft nodig voor de balans op het net.

Vorig jaar was de stroom bijna niet te betalen. Die prijs is compleet de andere kant op gegaan. In principe is het toch geweldig dat de stroom zo goedkoop is dankzij zon en wind, maar het mag niet onder de kostprijs komen. Nu nog veel windmolens bouwen, zodat we in de winter goedkope stroom hebben voor warmtepompen. Niet specifiek in Salland, maar op plekken waar dat gunstig is.

Overigens is Jansman op persoonlijke titel niet blij met de heffing van VandeBron: “VandeBron is van Essent. Dit lijkt mij meer een proefballon om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. VandeBron heeft veel klanten met zonnepanelen. De grote drie hebben fossiele centrales en minder klanten met zonnepanelen. Ze bedonderen je waar je bij staat en leggen het uit alsof bepaalde kosten bij hen liggen, terwijl dat niet zo is. Ik vind het heel tricky wat VandeBron, lees Essent nu doet. “

Jansman verwijst verder naar onderstaand filmpje van ‘ketel klets’ “waar wel een hele mooie uitleg gegeven wordt hoe een groot deel van de energiemarkt werkt.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Endona maakt ruimte voor particuliere stroom bij piekproductie van panelen”

  1. Wat super deze reactie te lezen!
    We vroegen ons dat inderdaad af. Goed te lezen dat Endona ook op haar manier een bijdrage probeert te leveren, alhoewel we ook ergens lazen dat de leveranciers geld krijgen ( 500-1000 euro per megawattpiek) voor het afschakelen?! Misschien ook interessant voor particulieren om die afschakelvergoeding te kunnen krijgen?
    Wat betreft de opmerking over van de Bron/ Essent; het is dus een ondoorzichtig wereldje. De goedwillende particulier zoals u en ik investeren, sommigen sluiten er zelfs leningen voor af. Goed dat de overheid zo duidelijk mogelijk de spelregels( en die niet tijdens het spel aanpast) bepaalt zodat je als burger ook weet waar je goed aan doet t.b.v investeren in een beter milieu.
    Nb ais klant bij van de Bron zal ik ook daar mijn stem laten horen.. misschien dat burgers die politiek actief zijn ook daar waar nuttig dit kunnen doen; zodat de proefballon niet een al te lange vlucht kan maken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.