De verkiezingsuitslagen 2021: teleurstellend, maar niet onbegrijpelijk

Interessant? Deel het artikel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto De Sallandse Vlinderfotograaf

Damast in Salland verzocht haar opiniemakers te reageren op de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Vandaag de bijdrage van de Sallandse Vlinderfotograaf:

Door de Sallandse Vlinderfotograaf

Vadertje Mark

De inconsistente Ruttiaanse coronamaatregelen die het Nederlandse volk in een onzekere, ijzeren greep hielden, het groeiende verzet tégen die maatregelen, de verspreiding van fakenews, de ongekende stijging van de werkloosheid en de aanzwellende armoede, hebben onder meer geleid tot deze onthutsende verkiezingsuitslagen. Waar ik premier Rutte te gemakkelijk met allerlei adviserende winden vond meewaaien en constateerde dat hij tegelijkertijd met dezelfde indolentie wetenschappelijk onderbouwde adviezen negeerde, zagen talloze landgenoten Mark Rutte als de besluitvaardige vader des vaderlands, die hen vastberaden en beloftevol naar het eind van de tunnel leidde. Dat het kabinet veel te laat actie ondernam “het virus waait wel over” of misschien herinnert u zich de geruststellende woorden van RIVM-woordvoerder Harald Wychgel begin 2020 nog wel “Het is mogelijk dat het in Nederland opduikt, maar het risico is heel klein. Het virus komt vooral voor in Wuhan en er is relatief weinig reisverkeer tussen die plaats en Nederland”, is de bevolking blijkbaar snel vergeten.

FvD

Ook Thierry Baudet kon moeiteloos meevaren op de coronagolven die Nederland overspoelden en de daaruit voortvloeiende maatregelen. “Samen pakken we de vrijheid terug!” en “Ik ben verbijsterd dat Nederland dit gelaten ondergaat.”

D66

Sigrid Kaag trad op het ideale moment naar voren. Kamala Harris was benoemd tot de eerste vrouwelijke vice president van Amerika, #stemopeenvrouw werd trending en alle (seksueel getinte) kritiek die Kaag over zich heen kreeg, hebben ertoe bijgedragen dat zij en haar partij in korte tijd immens populair zijn geworden. Ook haar ‘groene beloftes’ en de door de media verspreidde, misleidende afbeelding van D66 als meest klimaatbewuste partij, hebben een bijzonder positieve uitwerking gehad.

De krimp op links

Ik ben ervan overtuigd dat het zorgwekkende zetelverlies van links, is te verklaren door de directe gevolgen van het coronavirus, die ervoor gezorgd hebben dat de klimaatcrisis, de toeslagenaffaire, maar ook de aardbevingen in Groningen werden overschaduwd door een run op toiletpapier, de enorme druk op de zorg, de mentale klachten onder jongeren en de onzekere toekomst voor ondernemers en de cultuursector. Toch heeft de Partij voor de Dieren, die al jaren een compromisloze campagne voert voor het welzijn van al het leven op aarde, een flinke overwinning behaald. Ook BIJ1 heeft een geweldige prestatie geleverd, door een welverdiende zetel in de Tweede Kamer te veroveren.

De opmars van rechts

De belofte van vrijheid, het continu bekritiseren van de coronamaatregelen en het in twijfel trekken van de coronacijfers, hebben personen als Thierry Baudet en Willem Engel enorm populair gemaakt. Maar ook de onverschilligheid en ignorantie van de kiezer moet niet onderschat worden. Ook dit jaar hebben weer ruim 2.000.000 kiesgerechtigden niet gestemd. En waar de één het vertrouwen in de politiek reeds heeft opgegeven en dus niet stemt, kiest de ander zonder zich te hebben verdiept in de politieke programma’s van de partijen. Ook blijft het ‘van huis uit stemmen we op deze partij’ een zwaarwegende factor.

De toekomst

Ik ben heel benieuwd naar de politieke koers die de nog te vormen coalitie gaat varen. Tevens hoop ik een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag waar de jaarlijks terugkerende influenzagolf is gebleven. Maar bovenal ben ik zeer benieuwd of de Nederlandse bevolking zich bewust is van de huidige mondiale klimaattoestand en de zorgwekkende biodiversiteitscrisis waar het milieu onder gebukt gaat. Onszelf de spiegel voorhouden is niet meer van deze tijd. Het liefst richten we het vizier op de ander en wenden het hoofd maar al te graag af, als narigheden iets te dichtbij komen. Toen Tijn Kolsteren, misschien wel de jongste held die Nederland ooit gekend heeft overleed, sprak het volk eenstemmig: “Waren we allemaal maar een beetje meer zoals Tijn.” Als ik echter zie en hoor waar een groot deel van de bevolking zich druk om maakt, vraag ik mij af of we ècht iets hebben geleerd van Tijn.

Ik ben Tijn in ieder geval niet vergeten en blijf strijden voor een eerlijk, gelijkwaardig, gifvrij en natuurminnend Nederland!

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.