De Alliantie Voeding in de Zorg heeft samen met 11 ziekenhuizen afgesproken dat ze patiënten, medewerkers en bezoekers gaan stimuleren om gezonder te eten. Dit deden ze in het kader van project Goede zorg proef je samen. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben.
Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord werd in 2018 ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en 70 partijen. Hieronder waren ook de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.
De partners in het akkoord streven naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2025 in de helft van alle ziekenhuizen. In 2030 zal dit in alle ziekenhuizen gerealiseerd moeten zijn. De ondertekenaars van de intentieverklaring proberen dit dus al in 2022 te bereiken.
De nieuwe Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is.
De elf voorhoedeziekenhuizen zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers.
De elf ziekenhuizen die de intentieverklaring hebben ondertekend: Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Radboudumc, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei. |