Eindelijk is het er dan: statiegeld op blikjes

Statiegeld op blikjes, dat scheelt vrachten vol zwerfafval. De verkopende industrie heeft uiteindelijk zijn vertragingslobby verloren.

Interessant? Deel het artikel

statiegeld blik
Afbeelding: Statiegeld Nederland

Vanaf vandaag krijg je 15 cent statiegeld terug voor een blikje waar drinken in zat. Net als bij de invoering van statiegeld op plastic flesjes heeft de industrie dat lang proberen tegen te houden. Maar vanaf vandaag is het dan toch zo ver.

Het statiegeld wordt ingevoerd om zwerfafval terug te dringen. In Duitsland was al lang bewezen dat dat werkt, daar hebben ze al twintig jaar statiegeld op blikjes, maar de industrie hier in Nederland kreeg het voor elkaar dat Nederland eerst nog zelf eigen onderzoek moest doen. Bij plastic flesjes is inmiddels gebleken dat het klopt wat we al lang wisten: het zwerfafval werd met vijftig procent teruggedrongen. Dat gaat straks met blikjes ook het geval zijn, de verwachtingen zijn zelfs nog hoger dan dat! Volgens Milieu Centraal gooien we 150 miljoen blikjes in het milieu… Het introduceren van statiegeld zou dit met 70 tot 90 procent moeten reduceren.

Je kunt de blikjes gewoon bij de flessen-automaat inleveren van de supermarkt. Tankstations, treinstations en sportclubs hebben ook vaak inleverpunten.

Afbeelding: Statiegeld Nederland

De blikjes zijn anders dan de oude blikjes. Ze hebben een andere streepjescode. In de overgangsperiode zul je daarom nog blikjes in de supermarkt tegenkomen die je niet kunt inleveren. En jammer voor de slimmeriken die al maanden aan het sparen zijn: ook oudere blikjes kun je niet tegen 15 cent inleveren.

De streepjescode bepaalt of je geld terugkrijgt. Dus is het ook wel handig de blikjes een beetje intact te houden. Want het inleverapparaat moet die code natuurlijk wel kunnen lezen.

Afbeelding: Statiegeld Nederland

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *