EFRO-Oost ondersteuning voor substraatconcept Nygaia van Maan Group Raalte

Op 4 juli bracht Gedeputeerde van de provincie Overijssel, Gert Harm ten Bolscher, een bezoek aan de Maan Group gevestigd in Raalte. Zijn interesse ging uit naar het biologisch afbreekbare substraatconcept: Nygaia, ontwikkeld door Maan en partner Klasmann-Deilmann.

Interessant? Deel het artikel

Maan 240707 Ten Bolscher op bezoek

Gedeputeerde Ten Bolscher: “Innovatie in het mkb is cruciaal voor de regionale economie. We zijn in Overijssel dan ook erg blij met bedrijven als de Maan Group. Door middel van het EFRO-programma kunnen we innovatieve mkb’ers een steuntje in de rug geven, zodat we ook investeren in het toekomstbestendig maken van onze economie.”

De innovatie betreedt een nieuwe fase, want na de biologisch afbreekbare kweekplug Nygaia (REACT-EU project), wordt nu de volledig geautomatiseerde productielijn doorontwikkeld. Deze gaat ervoor zorgen dat pluggen bij de kweker op locatie geproduceerd kunnen worden. En dat heeft impact.

Want in vergelijking met bijvoorbeeld potgrond (veensubstraat), zorgt dit voor zo’n 40 keer minder transportbewegingen. Waardoor de CO2 footprint van Nygaia, fors kleiner is dan van bovengenoemde. Nygaia wordt gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren en is gedeeltelijk biobased.

(Lees verder onder afbeelding)

Maan plug

 

EFRO-subsidie voor Nygaia, fase 2: ‘Biobased, Hightech tuinbouw automatisch goed’

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft een subsidie toegekend om de al ontwikkelde pilot-productielijn door te ontwikkelen, tot een volledig geautomatiseerde demonstratielijn. Reden voor Gedeputeerde Ten Bolscher (voorzitter van het Monitoringscomité van EFRO-Oost), om de ontwikkelingen rondom Nygaia nader te bekijken.

(Lees verder onder afbeelding)

maan overhandiging subsidie

De productielijn

Een volledige Nygaia Plugline bestaat uit vier processtappen: ‘printen’, rollen, snijden en wanneer gewenst worden de verkregen substraatpluggen automatisch in een tray geplaatst. De eerste en meest kritieke stap is het ‘printen’. Tijdens dit proces wordt op een gecontroleerde manier een ‘wollige’ mat gefabriceerd. En deze mat is verantwoordelijk voor de eigenschappen van het substraat (o.a. de watervasthoudende capaciteit en lucht-buffervermogen). Deze module is volop in ontwikkeling en zal naar verwachting medio 2026 gereed zijn voor demonstraties.

(Lees verder onder afbeelding)

maan productie

 

Uitdaging

De moeilijkheidsgraad in de doorontwikkeling van pilot – naar een volledig, klaar-om-te-gebruiken demonstratielijn, zit ‘m in de kwaliteitseisen die de kweker stelt aan zijn plug. Men wenst optimale controle over het proces, een zeer stabiele productkwaliteit maar ook bedieningsgemak. Daarom worden de ontwikkelaars in deze fase ondersteund door de programmalijn Industriële Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim.

De drie opvolgende stappen (rollen, snijden en het in de tray plaatsen), zijn ondertussen mechanisch uitontwikkeld.

In Zwolle houdt de onderzoeksgroep van Hogeschool Windesheim zich nu bezig met het proces, de centrale besturing en de kwaliteitscontrole.

‘Best een opgave, want om dit te laten slagen moeten de fysische eigenschappen van het product worden gerelateerd aan de productprestaties in de praktijk. Zodat een kweker zijn pluggen kan afstemmen op de eisen van zijn teelt’, aldus Luuk Groenewoud, Research manager bij Maan Group.

Partners

Partners in het project zijn Maan Glueing Technologies (Raalte), Klasmann-Deilmann Benelux (Schiedam) en Hogeschool Windesheim (Zwolle). Zij ontvangen samen een subsidiebedrag van ruim € 1,5 miljoen.

Over de ontwikkelaars

Klasmann-Deilmann
Met meer dan honderd jaar ervaring in de commerciële tuinbouw bouwt internationale leverancier van groeimedia; Klasmann-Deilmann resoluut voort op zijn leidende positie. Hiervoor zijn ze voortdurend op zoek naar hernieuwbare grondstoffen, baanbrekende substraatmengsels en innovatieve oplossingen. Met Nygaia zetten ze de volgende stap naar een efficiëntere en duurzamere tuinbouwsector.

Maan Group
Vanuit een uitgebreide kennis van biobased en biologisch afbreekbare materialen brengt Maan cross-over innovaties tot stand. Productinnovaties die een meervoudige bijdrage leveren. Bijvoorbeeld aan het groeiproces van een plant. Van prototype naar automatiseringsproces, naar eindproduct en productie. Gedreven door de ambitie om een duurzame bijdrage te leveren, onderzoekt en ontwikkelt Maan Group vandaag, voor de teelt van morgen.

Programmalijn Industriële Automatisering & Robotica, Hogeschool Windesheim
Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Hiermee wil Hogeschool Windesheim praktijkgericht onderzoek dichterbij partners en stakeholders brengen. De onderzoeksgroep beschikt over veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én heeft een batterij aan kennis in huis. De groep kan leunen op de knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community. Hiermee zijn ze een partner voor kennisontwikkeling. Zowel in de regio als op (inter)nationaal niveau.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.