Eervolle vermelding Nick Janicki in Gulden Boek van Deventer

De 100-jarig Nick Janicki uit Canada, de laatst nog in leven zijnde bevrijder van Deventer, krijgt een eervolle vermelding in het Gulden Boek van Deventer. Daarbij ontving hij ook een zilveren erepenning, voorzien van het wapen van Deventer.

Interessant? Deel het artikel

Veteraan Nick Janicki
Veteraan Nick Janicki © Gemeente Deventer

Het is de gemeenteraad die besluit om een burger, bedrijf of instelling te vermelden in het Gulden Boek. Dit gaat samen met het toekennen van een erepenning. Het Gulden Boek van Deventer bestaat sinds 1945.

Het bijschrijven van de naam van Nick Janicki, vond plaats op maandag 6 mei op het Stadhuis, door burgemeester Ron König en griffier Alex Kerver. Tevens aanwezig was de 33-jarige Wouter Veldhoen, officier van de Koninklijke Landmacht en bovenal een goede vriend van Nick Janicki.

T.G. Gibson

De eerste die in het Gulden Boek werd ingeschreven was Thomas Graeme Gibson (1908-1986), de Canadese legerofficier onder wiens leiding Deventer werd bevrijd. De T.G. Gibsonstraat is naar hem vernoemd.

80 jaar vrij Deventer

“Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid”, licht burgemeester Ron König toe. “In de aanloop naar dat jubileumjaar, staat de vermelding van Nick Janicki in het Gulden Boek ook symbool voor de waardering en erkentelijkheid van de Deventer gemeenschap voor álle bevrijders. De pagina’s van T.G. Gibson en Nick Janicki markeren in het Gulden Boek de ontwikkeling van 80 jaar vrij Deventer.”

Bevrijding

Op 10 april 1945 werd Deventer bevrijd door eenheden van de 7e Canadese infanteriebrigade. Nick Janicki maakte onderdeel uit van het Canadian Scottish Regiment, dat verantwoordelijk was voor de bevrijding van het centrum van Deventer. Op en rond de bevrijding van Deventer kwamen 9 leden van het regiment om het leven en 35 leden raakten bij schermutselingen gewond.

Deventer bruid

De band tussen Deventer en Nick Janicki kreeg in 2002 een nog diepere, persoonlijke lading. Hij trouwde dat jaar met Derthie (‘Dorothy’) Wolthuis, die hij tijdens de bevrijding in Deventer had leren kennen.

100e verjaardag

Janicki was vorig jaar nog in Deventer aanwezig op de plechtigheden op 4 en 5 mei. In september vorig jaar vierde hij zijn 100e verjaardag thuis in Canada, waarbij honderden felicitaties, kaarten en brieven uit Deventer hem bereikten.

De familie van Janicki heeft laten weten dat hij dit jaar niet naar Nederland is gekomen, omdat hij alles op alles zet om volgend jaar de 80e Bevrijdingsdag in Deventer mee te vieren.

Info gemeente Deventer

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden