Op 16 januari werd door staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat de eerste Urban Oases geopend op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft. Dit product, een technologisch hoogstandje waar jaren aan gewerkt is, draagt verschillende technieken in zich om de directe leefomgeving te verbeteren. Volgens bedenker Nico Wissing is de Urban Oases het antwoord op de nieuwe tijd.
Auteur: Fleur Dil
Urban Oases
De Urban Oases is een acht meter hoge toren die door ingebouwde technologie verschillende functies kan uitvoeren. Zo kan het 40.000 kuub lucht per uur zuiveren met een fijnstofmagneet en regenwater omzetten in drinkwater. Met zonne-energie kan stroom worden opgewekt en vangt het CO2 op met speciaal gesteente. Sensoren in het park scannen continu de luchtkwaliteit en verschillende parameters zetten de diverse technologieën in gang. Wissing: ‘De toekomst van Urban Oases is eigenlijk het antwoord op de nieuwe tijd. Je maakt de cross-over tussen technologie en groen. Alles wat we kunnen leren uit de natuur brengen we bij elkaar.’
(tekst loopt door onder afbeelding)
Vergroten leefbaarheid van de stad
De plannen voor de Urban Oases zijn ambitieus; deze ‘groene long’ moet op internationaal niveau de leefbaarheid in steden verbeteren op verschillende niveaus. Naast de technologische toepassingen dragen ook de omringende bomen, bloemen en planten bij om de luchtkwaliteit te verbeteren en de steeds toenemende opwarming van de stad tegen te gaan. Door juiste keuzes te maken in de beplanting wordt de biodiversiteit vergroot. Om de sociale cohesie te vergroten wordt het park ook een ontmoetingsplek.
‘De toekomst van Urban Oases is eigenlijk het antwoord op de nieuwe tijd’
Enthousiaste reacties
Bij de opening van het project op deze blue monday werd enthousiast gereageerd. Peter Drenth, gedeputeerde voor de provincie Gelderland is trots: ‘Er is in Gelderland weer wat gemaakt en bedacht wat nog nergens anders is bedacht. Zeker in grotere steden heb je te maken met grote hoeveelheden fijnstof. Hoe mooi is het dan om in die steden fijnstof af te vangen en tegelijkertijd een groene ontmoetingsplek te creëren.’ De provincie heeft Wissings NL Greenlabel gesteund met enkele tonnen subsidie om het project van de grond te krijgen. Volgens staatssecretaris Heijnen is het een goede manier om bij te dragen aan een schone leefomgeving.
Prototype
Het park is een prototype. Volgens Wissing heeft de gemeente Amsterdam al interesse getoond, maar voor de installatie op de markt komt moet er eerst een 2.0 versie ontwikkeld worden.
Videoverslag opening
Bron: Stad + Groen