Eerste Kamer tilt behandeling afbouw salderingsregeling over zomervakantie heen

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft besloten om de voorbereidingen voor behandeling van het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling pas na de zomer voort te zetten.

Interessant? Deel het artikel

Henk Schreij 230527 zonnepanelen geld

De voorbereidende handelingen die nodig zijn om het wetsvoorstel van minister Jetten voor Klimaat en Energie op de agenda van de plenaire vergadering van de Eerste Kamer te zetten, worden pas half september hervat.

Niet toezeggen

Eind juni werd tijdens een vergadering van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat duidelijk dat de nieuwe leden van de Eerste Kamer minister Jetten nog niet wilden toezeggen dat zijn wetsvoorstel om het salderen voor eigenaren van zonnepanelen af te bouwen in september behandeld wordt.

Behandeling in september is cruciaal, omdat demissionair minister Jetten en zijn ambtenaren anders verwachten dat de afbouw van het salderen niet per 1 januari 2025 van start kan gaan.

Nog geen nader voorlopig verslag

Bij de vorige commissievergadering kwamen de Kamerleden overeen om half juli ‘nader voorlopig verslag’ en ‘inbreng’ uit te brengen (red. zie kader). Tijdens de commissievergadering van deze week is echter duidelijk geworden dat de Eerste Kamerleden nog in afwachting zijn van Jettens tweede Zonnebrief – die hij afgelopen week wel al aan de Tweede Kamer heeft gestuurd – en een brief met uitleg over de uitrol van zonnepanelen bij huurwoningen.

Het feit dat de Eerste Kamer beide brieven nog niet heeft ontvangen, is voor Marjolein Faber-Van de Klashorst (PVV) reden om nog geen inbreng te kunnen leveren. De PVV-senator wil de inhoud van de brieven afwachten en vindt daarbij onder meer de GroenLinks-PvdA-fractie aan haar zijde. Om die reden heeft de Eerste Kamercommissie nu besloten om de kwestie opnieuw te agenderen voor de eerstvolgende commissievergadering na het zomerreces. Die zal plaatsvinden op dinsdag 12 september.

Nader voorlopig verslag

In een ‘nader voorlopig verslag’ stelt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer die de afbouw van de saldering behandelt, nadere vragen aan de regering over het bijbehorende wetsvoorstel. De regering stuurt als reactie op een ‘nader voorlopig verslag’ een zogenaamde ‘nadere memorie van antwoord’.

De griffier van de Eerste Kamercommissie stelt op basis van ‘inbreng’ van de commissieleden het ‘nader voorlopig verslag’ samen en zendt het in concept aan de commissieleden. Zij kunnen dit nog corrigeren voordat het wordt vastgesteld.

Nadere procedure

Na ontvangst van de ‘nadere memorie van antwoord’ bespreekt de commissie de nadere procedure. Op dat moment kan de Kamervoorzitter besluiten voor te stellen het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling plenair te gaan behandelen. Zij kan echter ook besluiten om nog een vragenronde te houden.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *