Eerste emissieloze dijkversterking van Nederland afgerond: Monumentale Stenendijk Hasselt weer open

De dijkversterking aan de Stenendijk in Hasselt is na tien maanden klaar. Met het afronden van de werkzaamheden, is de dijk weer waterveilig voor de toekomst. Vanaf vrijdag 21 april is de dijk heropend voor fietsers, wandelaars, aanwonenden en bestemmingsverkeer. Het project was onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.

Interessant? Deel het artikel

Bewoners op hun vernieuwde en versterkte dijk.
Bewoners op hun vernieuwde en versterkte dijk.

“Een stukje Hollands glorie is hersteld voor de toekomst”, vertelt bestuurslid Hans Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). “De eeuwenoude en monumentale muur heeft met de damwand weer een sterke ruggengraat gekregen. Hiermee is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de vele boeiende verhalen over deze bijzondere dijk, die Hasselt en de omgeving beschermt tegen overstromingen.” 1.700 damwandplanken in de dijk zorgen voor de veiligheid voor de bewoners achter de dijk en houden het water tegen als het nodig is. Naast het versterken van de dijk, werd ook de historische muur gerestaureerd en de asfaltweg vervangen door een betonnen verharding.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Heropening Stenendijk Hasselt. V.l.n.r. Eric Withaar, Hans Wijnen en Gijs Ploegmakers

 

Milieuvriendelijke aanpak

De Stenendijk grenst aan een Natura 2000-gebied. Enkele huizen staan letterlijk in de dijk. De Dijkzone Alliantie Stenendijk (bestaande uit Ploegam, Dura Vermeer en Gebroeders De Koning, in samenwerking met Koninklijke Woudenberg, Fugro en TAUW) kwam met de oplossing om het werk emissieloos uit te voeren met een zogeheten Silent Piler. Dit is de machine die de damwandplanken in de dijk drukte. Daarmee werd de uitstoot van stikstof op het Natura 2000-gebied tot 0 gereduceerd én werd er vrijwel trillingsvrij gewerkt. “We vinden het heel bijzonder dat het waterschap ons als Dijkzone Alliantie de kans heeft gegeven om op een innovatieve manier bij te dragen aan dit unieke project”, vertelt Gijs Ploegmakers namens de Dijkzone Alliantie Stenendijk. “Met de machines van de toekomst werken aan een dijk met zo’n rijk verleden: dat is toch om trots op te zijn!”

Metselwerk als lappendeken

De Stenendijk is de ‘laatste gemetselde zeewering in Nederland’ die nog overeind staat als bescherming tegen hoogwater. Hij beschermt de omgeving rond Hasselt (Overijssel) tegen overstromingen vanuit het Zwartewater. De eerste vermeldingen van de muur dateren uit de Middeleeuwen. Destijds waren de aangrenzende landeigenaren verantwoordelijk voor het in stand houden van de dijk. De dijk kreeg daardoor een heel divers karakter; als een lappendeken van verschillend metselwerk.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De dijkversterking Stenendijk Hasselt is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Minimaal 1.500 kilometer dijken en daarnaast 400 sluizen en gemalen, worden de komende dertig jaar versterkt.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.