Salland Deze Week: Een voedselbank in een Fairtrade gemeente. Kan dat?

Raalte heeft haar status als Fairtrade gemeente verlengd gekregen. Goh, wat zijn ze er trots op. Maar als je een voedselbank hebt, bedrijf je dan wel eerlijke handel? Is het eerlijke handel als je giftige bloembollen paradepaardje van de lente laat zijn? En als je eigen boeren gemangeld worden door inkooporganisaties… hoe eerlijk is dat?

Interessant? Deel het artikel

Fair Trade
Screenshot van FairTradeNederland.nl

Het Fairtradelabel gaat niet over eerlijke handel in eigen land en in eigen gemeente. Dat gaat over eerlijke handel voor verweggistan. Dat je hout koopt met een keurmerk bijvoorbeeld, niet of je zelf onnodig bomen kapt en opsnoeit. Je krijgt zo’n keurmerk als vijftig bedrijven in je gemeente meedoen. Maar als je een kopje koffie in het gemeentehuis krijgt, dan is dat wel fairtrade, niet biologisch. De suiker en de melk die je erbij krijgt is dat ook niet. Gekocht uit verweggistan voor de eerlijke handel, met oogkleppen op voor eerlijk omgaan met de natuur hier zo.

Terwijl het dus heel makkelijk kan, eerlijke handel bedrijven in je eigen gemeente. Binnen de gemeentegrenzen zijn er minstens twee biologische supermarkten, zogenaamde one stop supermarkets, waar de gemeente al haar inkopen zou kunnen doen. Ook de inkopen voor cadeautjes die ze weggeeft, in plaats van de bosjes bloemen wat feitelijk kleine gifbeltjes zijn.

Fairtrade is een internationaal keurmerk opgezet door de Nederlandse stichting Max Havelaar. Het keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan.

Hoe eerlijk is het als je als gemeente meedoet aan aanbestedingen waardoor zorgpersoneel waardeloze contracten krijgen (’s morgens een paar uur werken en ’s middags een paar uur) tegen een uurtarief waarvoor consultancy die dezelfde gemeente inhuurt nog geen tien minuten komen werken?
Hoe eerlijk is het als je als gemeente meewerkt aan iedere vier of vijf jaar een andere vervoerder, met nu een vervoerder die Israël als basis heeft en die Palestijnen weigert mee te nemen?
Hoe eerlijk is het als je je burgers blootstelt aan landbouwgif zodra ze recreatief het buitengebied bezoeken?
Hoe eerlijk is het dat pachters van gemeentegrond gewoon chemicaliën mogen gebruiken?
Hoe eerlijk is het dat je een voedselbank in je gemeente sponsort in plaats van dat je zoekt naar structurele oplossingen?
Hoe eerlijk is het dat je niet wat meer geld hebt voor sporthallen in de buurtdorpen terwijl je wel miljoenen uitgeeft voor je eigen gemeentehuis, waar de gemiddelde burger niet vaker dan eens in de vier jaar komt?

Om onder Fairtrade voorwaarden te mogen verkopen, moeten boeren o.a. de bodem- en waterkwaliteit verbeteren, plagen bestrijden, schadelijke pesticiden vermijden, afval beheren, hun broeikasgasemissies verminderen en de biodiversiteit beschermen.

Je hebt van die keurmerken waar je het logo graag van aan de voorgevel schroeft of op je website laat zien. Dat je als installateur voldoet aan de laatste NEN-normen, dat jouw reisbureau aangesloten bij de ANVR of dat je biologische produceert en dus geen gif gebruikt. Maar sommige keurmerken zijn een lachertje. Op weg naar biologisch, zoals Albert Heijn ons voorliegt duurzamer te zijn dan ze zijn. Want waarom op weg, als het eindstation er al is?

Het Fairtrade keurmerk wordt door consumenten over de hele wereld gezien als het belangrijkste keurmerk voor sociale en duurzame ontwikkeling via eerlijke handel met boeren en werknemers in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit onderzoek van Globescan.

We kregen van een aantal bedrijven reactie op de Fairtrade-actie. Ze werden gefeliciteerd omdat die titelverlenging mede mogelijk gemaakt was door hen. Een van reageerde met: “Maar waar heeft de gemeente Raalte dit aan te danken, aan zichzelf in ieder geval niet. Bij een bezoek aan het gemeentehuis werd me thee aangeboden. Zowel, thee, suiker als melk waren noch biologisch noch van Fairtrade kwaliteit. Moet je dan als gemeente niet als voorbeeld dienen voor je burgers.”

De gemeenteraad heeft besloten dat in het gemeentehuis beter zichtbaar moet worden dat Raalte een fairtrade gemeente is.

 

Screenshot van FairTradeNederland.nl

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland Deze Week: Een voedselbank in een Fairtrade gemeente. Kan dat?”

  1. Avatar
    Marjolijn Eillebrecht

    En dit is hoe het is helaas. Moeten we als bezorgde burgers ons recht zoeken via de rechter? Zoals Urgenda doet? En Milieudefensie komende week met het vervolg van de rechtszaak tegen Shell? Dat er meer moet gebeuren om klimaat en leefomgeving te redden is duidelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden