Een vijver met regenwater van je dak

Interessant? Deel het artikel

vijver natuurlijk

Een groene achtertuin, met een vijver die je vult met regenwater van het dak: daarmee sla je niet twee, maar drie vliegen in een klap. Bij ’t Natuurlijk Huus hebben ze een proefje gedaan met een vijver in de achtertuin die je vult met regenwater van het dak.

Dat idee ontstond toen we nadachten over hoe je je regenpijp in de bebouwde kom af kunt koppelen van het riool. Die afkoppeling is steeds belangrijker omdat steeds heftiger regenbuien iedere keer het riool vol laten lopen, waardoor straten blank komen te staan. Als we allemaal de regenpijp afkoppelen scheelt dat enorm.
Maar waar laat je dan je water? Door minder verharding in de achtertuin te organiseren. Dan kan het water weg de grond in. Daar over verder denkend ontstond het idee de regenpijp door te laten lopen naar een vijver: dan heb je er meteen extra biodiversiteit bij. Water trekt veel andere insecten. En die insecten trekken weer vogels, vogels die bij gelegenheid ook wel een eikenprocessierupsje oppeuzelen.

Als de vijver vol is vanwege veel regen, stroomt hij gewoon over en gaat het regenwater alsnog via de bodem de grond in. Je hebt geen kraanwater nodig voor vijverwater, je hebt bij iedere regenbui beweging in je vijver.

We hebben de regenpijp met advies van Wildkamp aangelegd. Je kunt de buis onder de grond door laten lopen en kort voor de vijver een u-bochtje meegeven. De waterdruk vanaf het dak zorgt er wel voor dat het water dat bochtje maakt. Je kunt halverwege eventueel een drainagebuis tussenzetten om te voorkomen dat er water in de buis achterblijft. Maar je kunt ook de vijver een stuk lager leggen natuurlijk.

Om de vijver waterdicht te maken moet je vijverfolie gebruiken. Pas op met reguliere folies, daar zitten allerlei stoffen aan toegevoegd die de bodem vervuilen. Ecolan (https://www.ecolan.nl/) levert biologische folies en is daarmee is ook leverancier voor veel hoveniers.

Geen blanke straat, een groene achtertuin en een vijver die je vult met regenwater.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.