Met dit besluit worden knelpunten in de organisatie van het CJG, zoals tijdelijke financiering en versnipperde aansturing, aangepakt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en betere mogelijkheden om expertise op te bouwen. Hierdoor krijgt het CJG een stevigere en toekomstbestendige positie in de gemeente.
Wethouder Gerria Toeter: “In de gemeente Raalte is het CJG dé plek waar (aanstaande) ouders, opvoeders en jongeren terecht kunnen voor advies en ondersteuning. Door de organisatie bij ons onder te brengen, zorgen we samen voor een sterk team dat klaar is voor de toekomst.
Zo kan het CJG nog beter inspelen op de hulpvragen van de inwoners, of het nou gaat om laagdrempelige ondersteuning bij opvoed- en opgroeivragen, of specialistische jeugdhulp op maat als dat noodzakelijk is.”
Uitkomst van het onderzoek
Het besluit is gebaseerd op het onderzoeksrapport ‘Een toekomstbestendig CJG Raalte’ van adviesbureau KokxDeVoogd. Hieruit blijkt dat de huidige netwerkorganisatie van het CJG uitdagingen kent, zoals uiteenlopende arbeidsvoorwaarden en een gebrek aan structurele financiering.
Door het CJG organisatorisch onder te brengen bij de gemeente, wordt de aansturing verbeterd, ontstaan er meer vaste dienstverbanden en wordt de kwaliteit van de dienstverlening versterkt. Daarnaast wordt de huidige incidentele financiering omgezet een structurele bijdrage vanaf 2026. Deze veranderingen zijn in lijn met de landelijke Hervormingsagenda Jeugd, waarin een stevig lokaal team centraal staat.
Vervolgstappen
Nu het voorstel vastgesteld is door de gemeenteraad, start het college met het uitwerken van een implementatieplan voor de overgang van het personeel van de huidige netwerkorganisaties naar de gemeentelijke organisatie. Inwoners gaan niets merken van deze overgang. Het CJG blijft bereikbaar op de huidige locaties aan de Jan van Arkelstraat en Arkelstein in Raalte.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wordt onderdeel van de gemeentelijke organisatie, dit heeft de gemeenteraad op 19 december besloten. Met dit besluit worden knelpunten in de organisatie van het CJG, zoals tijdelijke financiering en versnipperde aansturing, aangepakt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en betere mogelijkheden om expertise op te bouwen.
Hierdoor krijgt het CJG een stevigere en toekomstbestendige positie in de gemeente.