Salland Deze Week: Een premier uit Salland?

Als Eddy van Hijum minister-president wordt, mag je dan nog steeds Eddy tegen hem zeggen? En ‘je’ in plaats van ‘u’? Het zijn vragen die we ons serieus gaan stellen, nu NSC op weg is de grootste te worden en Pieter Omtzigt de fractie wil leiden.

Interessant? Deel het artikel

gemaal wdod water sloor wetering oever gras maaien
Nieuwe Wetering ipv de Hofvijver

Omdat de bubbel van de verkiezingen zich maar niet over de IJssel kan worstelen, zien de politieke verslaggevers nog niet dat de nieuwe minister-president van Nederland Hier in Salland woont. In tegenstelling tot de populistische gelukzoekers als Von Martels en Lagas (beiden BBB) heeft Van Hijum gekozen voor de partij die het menens is de toekomst van ons land fundamenteel te veranderen en daarbij alle wetten van de jachtige politiek in de wind te slaan.

 

Salland deze Week komt altijd tot stand vanuit signalen uit de samenleving. Bijvoorbeeld dat we bij de visboer opvangen dat Eddy van Hijum zich op de bospaden van Den Alerdinck warmloopt om minister-president te worden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Ga maar na: Omtzigt (en achteraf bleek dat ie dat samen met Van Hijum op de achtergrond allemaal bekokstoofde) heeft eerst gewoon getwijfeld of hij wel met een partij zou komen. Want Pieter en Eddy wilden het goed doen of helemaal niet. Toen ze een knappe lijst voor elkaar hadden ontstond NSC, met de disclaimer dat ze helemaal niet het plan hadden de grootste te worden, ze wilden het land veranderen en dat zouden ze niet in de komende vier jaar voor elkaar krijgen. Rutte had er zo’n puinhoop van gemaakt dat ze wel meer dan tien jaar nodig denken te hebben voor herstel van alles wat de partij van Dilan Yeşilgöz-Zegerius naar de kloten had geholpen. Dilan wil daarom liever niet terugkijken, wat een beetje neerkomt als doorrijden na een aanrijding, het slachtoffer aan zijn lot overlaten en zelf verder gaan met geluk zoeken in de toekomst.

Als Eddy de minister president wordt, dan moet Martijn Dadema maar de minister van Landbouw worden.

Toen de partij er was, bleef dat verkiezingsprogramma maar uit en toen het verkiezingsprogramma er was bleef het aanwijzen van de minister-president maar uit. Het valt ook de journalistiek zwaar om mee te gaan in die nieuwe normen van Omtzigt en Van Hijum, die eigenlijk niks meer willen dan het over de inhoud hebben. Dat is de journalistiek niet gewend, ze lijkt het afgeleerd te zijn. Eigenlijk wel erg, te moeten constateren dat het niet lukt het over de inhoud te hebben.

Als Omtzigt gevraagd wordt hoe het er uit zou zien als hij mee doet in een kabinet over rechts noemt hij een reeks rechtste partijen, waarna de media aan de haal gaan met dat Omtzigt over rechts wil. De VVD (die de onwettig opererende PVV overigens niet uitsluit) neemt het hem dan zelfs kwalijk dat ie de SGP genoemd heeft en vermengt de achterlijke standpunten van die extreme partij met de idealen van Omtzigt. Omzigt: “Tja, kijk gewoon naar ons programma om te zien hoe we denken over abortus, zoals de wetgeving nu is vinden we prima.”

Het grootste ongemak bij de journalistiek zit ‘m in het tempo waarin NSC alles doet. Wel of niet meedoen, wel of niet de grootste worden, wel of niet nadenken of je over links of over rechts wil, wel of niet voor een minderheidskabinet, wel of niet zeggen dat je premier wil worden, Omtzigt kijkt niet hijgeriger naar al die zaken en neemt de stappen een voor een.

‘Maar de kiezer heeft er toch recht op te weten of hij premier wil worden?’ roepen de andere partijen en de journalistiek in koor. Weet je wat? Als je het de kiezer vraagt, vindt die het blijkbaar wel goed wat Omtzigt doet. Want hij staat met de manier waarop hij het doet steeds maar weer op het podium. De peilingen van dit weekend zetten hem zelfs op de hoogste trede.

Terwijl de oude politiek de premier nogal belangrijk vindt, is de kiezer het blijkbaar met NSC eens: de premier is niet zo belangrijk. Het gaat om de Tweede Kamer, díe kiezen we met z’n allen. Daarom ligt dáár de macht van het bestuur van ons land. Die Tweede Kamer bepaalt. De ministers voeren uit. Dus heb je geen politieke premier nodig, maar een bestuurlijke. En weet je wat? Daar is Eddy van Hijum vermoedelijk erg goed in.

Dus laten we ons hier in Salland al maar vast afvragen of we dan Eddy blijven zeggen of dat het Excellentie Van Hijum wordt.

Eddy van Hijum © Provincie Overijssel

 

Meer HierInSalland artikelen over Eddy van Hijum

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.