Auto’s nemen steeds meer ruimte in beslag. Ze worden breder, krachtiger, sneller, geluidlozer. Alle reden om het toenemende autoverkeer terug te dringen. Met meer wegen in Salland waar de auto te gast is.
Sluipenderwijs neemt de auto steeds meer openbare ruimte in beslag:
- Het centrum van Raalte is bijvoorbeeld omringd door parkeerplaatsen waardoor het centrum bijzonder onaantrekkelijk is voor lopers en fietsers.
- Vanuit ’t Holstohus in Olst zie je alleen maar parkeerplaats. De Langstraat in Wijhe is nog altijd gewoon bereikbaar per auto.
- De Ceintuurbaan in Raalte is een 30-km-weg maar is feitelijk een racebaan.
- De Raarhoeksweg vanaf Raalte naar de Flierefluiter en ook de andere aanvoerwegen naar het immens populaire speelparadijs worden druk gebruikt door kinderen én door auto’s.
Sluipwegen her en der in Salland zijn levensgevaarlijk omdat gebruikers van een sluiproute gemeen hebben dat ze regelmatig te haastig en jachtig zijn.
- Neem de IJsseldijk tussen Deventer en Zwolle, waarbij de overkant nog gevaarlijker is dan de Olst-Wijhese kant.
- Wat te denken van de Toeristenweg over de Sallandse Heuvelrug? “Ach, wat vinden motoren het fijn daar vol gas langs ploeterende wielrenners te rijden”.
Hier en daar zijn er al wegen zo ingericht dat de auto er te gast is. Wat zijn dat heerlijke wegen. Dan kijk je wel uit als chauffeur te toeteren tegen twee fietsers naast elkaar, terwijl je zelf in je eentje in een veel bredere auto zit. En je kunt je kinderen ook weer veiliger naar buiten sturen om te spelen.
Specifiek voor de Toeristerweg: “Wat een gekkigheid dat je die weg dwars door een kostbaar en breekbaar natuurgebied hebt liggen.”. Je kunt het gebruik ervan met gemak terugdringen door de auto daar te gast te laten zijn. Snelheid: niet harder dan 30!
Specifiek bij de Flierefluiter
De Hogebroeksweg en de Raarhoeksweg kruisen elkaar precies bij de in- en uitgangen van de Flierefluiter. Daar komen 100.000den bezoekers per jaar. De Hogebroeksweg is namelijk ook nog een sluiproute voor mensen die Kruispunt Bos omzeilen. “Maak van de Hogebroekweg een ‘auto te gast’-weg!”
Specifiek voor de Raarhoeksweg
Tussen Flierefluiter en Raalte begint de bebouwde kom van Raalte bij basisschool De Linderte. Een voorrangsfietspad kruist daar de Raarhoeksweg. Langs de Linderte geldt een snelheid van 30 km per uur, ik zie regelmatig dat men zich daar lang niet altijd aan houdt.
De Raarhoeksweg is meteen een aanvoerroute voor giertanks, grote tractoren en andere (landbouw) voertuigen. De weg is met grasbetonklinkers verbreed omdat wat vroeger nog gewoon op de weg paste, elkaar vandaag de dag niet meer kan passeren.
“Maak die Raarhoeksweg een weg waar de automobilist te gast is! En maak het mogelijk dat landbouwvoertuigen via de verkeerslichten bij Luttenberg ter plekke komen”.
Toegangswegen richting centrum
In Raalte dorp zouden fietsvriendelijke wegen kunnen worden aangeduid, waarbij duidelijk op de straat zichtbaar is dat de auto te gast is en de fietser ruimte krijgt om veilig over straat te gaan.
Auto te gast, ik wil hiermee een oproep doen aan de gemeente politiek
Stel je een straat voor waar de auto slechts te gast is, een plek waar voetgangers, fietsers en lokale bewoners de ruimte domineren. Deze visie op stedelijke ruimte wint snel aan populariteit.
- Verbeterde veiligheid en minder ongevallen: Een straat waar de auto slechts te gast is, betekent dat voertuigen minder dominant zijn in het dagelijks leven.
- Verhoogde voetgangersveiligheid: Minder autoverkeer leidt tot een aanzienlijke vermindering van het aantal verkeersongelukken.
- Veiligere omgevingen voor kinderen: Spelen en bewegen op straat worden veiliger, wat bijdraagt aan de ontwikkeling en vrijheid van kinderen.
- Betere luchtkwaliteit en verminderde geluidsoverlast:Wanneer auto’s niet voortdurend aanwezig zijn, neemt de luchtvervuiling af en wordt de leefomgeving rustiger.
- Schone lucht: Minder auto’s betekenen minder uitlaatgassen en fijnstof, wat leidt tot een gezondere leefomgeving voor bewoners.
We willen de mobiliteit verduurzamen. Hierbij is het belangrijk dat de CO2-uitstoot kleiner wordt. Daarom stimuleren schoon en efficiënt vervoer stimuleren.
- Minder geluid: Een verminderd autoverkeer zorgt voor minder verkeerslawaai, waardoor de straat een rustiger en aangenamer plek wordt.
- Levendiger en sociaal activiteitencentrum
Een autovrije of auto-beperkte straat nodigt uit tot sociale interactie en verhoogt de leefbaarheid.
- Vergroting van publieke ruimte: Ruimte die niet door auto’s wordt ingenomen, kan worden gebruikt voor terrasjes, natuurlijke speel- en pluktuinen en ontmoetingsplekken.
- Stimuleert lokale economie: Lokale winkels en horeca profiteren van de toegenomen voetgangersstromen, wat leidt tot een levendiger dorpscentrum.
- Duurzame mobiliteit en gezonde levensstijl
Een straat waar de auto slechts een tijdelijke bezoeker is, bevordert het gebruik van duurzamere vervoersmiddelen.
- Stimulans voor fietsers en voetgangers: Door een veilige en aantrekkelijke en toegankelijke omgeving ontstaan er meer mogelijkheden om te lopen en te fietsen.
Voorkomen van vervuiling van het milieu en het beschermen van de leefomgeving & biodiversiteit.
- Minder afhankelijkheid van de auto: Bewoners worden aangemoedigd om over te stappen op openbaar vervoer of actief vervoer, wat bijdraagt aan een gezondere en duurzamere levensstijl.
- Esthetiek en verbeterde stedelijke beleving: Een straat zonder constante autobeweging straalt rust en schoonheid uit.
- Groene en aangename omgevingen: Meer ruimte voor groenvoorzieningen en kunstinstallaties zorgt voor een aantrekkelijkere en inspirerende omgeving.
- Cultuur en evenementen: Met extra ruimte kunnen gemeenschappen markten, festivals en buurtactiviteiten organiseren, wat de lokale identiteit versterkt.
Conclusie
Een straat waar de auto slechts te gast is, biedt tal van voordelen. Het verhoogt de veiligheid, verbetert de luchtkwaliteit en vermindert geluidsoverlast. Bovendien creëert het een levendige, sociale en duurzame omgeving die uitnodigt tot bewegen en genieten van publieke ruimte. Door auto’s slechts tijdelijk toe te laten, kunnen stedelijke en dorpscentra transformeren in toegankelijke, gezonde en aantrekkelijke leefomgevingen voor iedereen
Mijn aanbeveling
Door gezamenlijk de uitdaging aan te gaan en actie te ondernemen, kunnen we een positieve impact hebben op het klimaat en streven naar een duurzamere toekomst voor de gemeente Raalte en “Ons Salland!”
Anny Legebeke
Klimaatburgemeester van Raalte