Een nieuwe brievenbus-sticker in Olst-Wijhe? Nee!

Interessant? Deel het artikel

ja ja sticker
ja ja sticker

GroenLinks en Gemeentebelangen van Olst-Wijhe hebben een motie ingediend om de ‘Ja/Ja sticker’ in te voeren als vervanger van de ‘Nee/Nee’ en de ‘Ja/Nee sticker’. Het idee is dat je pas reclamedrukwerk en/of huis-aan-huis-bladen in de bus krijgt als je dat duidelijk aangeeft met deze nieuwe ‘Ja/Ja sticker’.

Door Hans van Zwolle

Dus geen ongevraagde reclamedruk werk meer in de bus. Hiermee voorkomen we dat veel reclamefolders en huis aan huis bladen ongelezen in de papierbak belanden. Wat jammer is van papier en inkt en van de productie en vervoerskosten maar belangrijker nog, het spaart het milieu. Het lijkt een charmant en groen idee.

Het heeft echter ook nadelen. De lokale ondernemers maken graag gebruik van een reclamefolder in de bus om hun producten onder de aandacht te brengen. Zeker voor de lokale ondernemers is het een uitkomst om aandacht te generen voor hun aanbod. Maar ook de gemeente communiceert graag met hulp van de plaatselijke huis aan huis blad. Net als veel verenigingen in de kernen die graag gebruik maken van een nieuwsbrief om de inwoners te informeren. Om deze redenen heeft het college van Olst-Wijhe het voorstel van GroenLinks en Gemeentebelangen afgeschoten en houden Olst-Wijhe het op de oude ‘Ja/Nee’ en ‘Nee/Nee’ sticker.

Naast deze afweging tussen voor en nadelen signaleer ik een ernstiger nadeel. Waarvan ik vermoed dat het mede oorzaak is van onze steeds meer polariserende samenleving. Het sluiten van onze brievenbus voor reclamedrukwerk en huis aan huisbladen is in mijn beleving hetzelfde wanneer men op social media alleen mensen volgt die een mening verkondigen waar je het mee eens bent. Het grote risico is dat de berichtgeving zo eenzijdig wordt dat je gaat geloven dat er maar een mening is, namelijk jouw eigen mening. Wanneer je dan toch iemand spreekt die anders denkt, wordt zo iemand als snel als dom of gestoord bestempeld.

Ik vind het wat kort door de bocht van Groen Links en Gemeentebelangen om met deze motie Ja Ja te zeggen maar ook kort door de bocht van het college om Nee Nee te roepen tegen deze motie. Het is in wezen toch echt een goed idee. Naar mijn mening doet het college nu te snel de brievenbus dicht. Zou het geen charmant, groen en verbindend idee zijn als we er een sticker bijplakken met de tekst; ‘Wel lokaal drukwerk’.

Lees hier meer artikelen over de Ja-Ja-sticker.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.