De ochtend begon zwaar door alle nieuwsberichten over de Amerikaanse verkiezingen en de wereldwijde media-analyses. Het voelde alsof de wereld elk kon instorten en ik misschien geen tijd meer had om mijn testament te schrijven. Misschien zou ik mijn volkstuin dit jaar niet eens kunnen inzaaien, of als ik dat wel zou doen, dan zou ik de oogst niet eens meer halen.
Toch schoot een religieuze wijsheid door mijn hoofd: “Als het einde der tijden komt en je hebt een zaailing in je hand, plant deze dan in de aarde.” Dit staat voor volharding en hoop, zelfs in de meest hopeloze tijden. Mocht de Apocalyps op jouw handen aankomen, Trump, dan blijf ik nog steeds een boom planten voor hoop en voor volharding !
Ik ben een Syriër die in 2015 naar Nederland kwam als vluchteling en later genaturaliseerd Nederlander werd. Vanochtend werd ik wakker met het verre geluid van mijn moeder, alsof ze naast mijn bed stond en zei: “Hasan, je moet Trump onmiddellijk tegenhouden!” Dat was de laatste zin uit mijn droom voordat ik wakker werd en het nieuws las over de “verpletterende overwinning” of “vernederende nederlaag” van Trump, afhankelijk van welk nieuwsmedium je volgde.
De eerste boodschap die ik die ochtend op WhatsApp ontving, was inderdaad van mijn moeder. Ze vroeg: “Zal deze blonde man een effect hebben op jullie als vluchtelingen?” Ik had haar al meer dan twintig keer verteld dat ik nu wettelijk een Nederlander ben, en ik herinner me zelfs dat ze me vijf keer gefeliciteerd heeft, maar dat lijkt ze telkens te vergeten. “Mam, ik ben een Nederlandse staatsburger!
Trump kan me niet eens met een woord pijn doen. En als hij dat wel doet, dan dien ik een klacht in op het gemeentehuis!” Ze kalmeerde iets en zei: “Maar je bent nog steeds een Syriër, je hebt een Midden-Oosters uiterlijk, en je baard die je al twintig jaar niet scheert!” Ik stelde haar gerust: “Maak je geen zorgen.”
Maar diep van binnen voelde ik me niet helemaal gerust; ik weet dat Oom Sam, die wereldleiders kan verplaatsen, iemand als ik makkelijk bij het ontbijt kan verslinden, ook al heb ik twee paspoorten. Dus zei ik kalmerend: “Mam, maak je geen zorgen. Hier in Nederland hebben we windmolens, en als Don Quichot Trump een nieuw gevecht wil beginnen, dan kan hij lekker met onze molens spelen tot het einde van zijn termijn!”
Toen vroeg ze: “Wat gebeurt er daar nu?” Ik antwoordde: “Ach, niets bijzonders, mensen eten hier nog steeds donuts en er is net een nieuwe McDonald’s geopend in Deventer. Alles is dus onder controle. Toch merkte ik dat Nederland zich sinds vanmorgen in twee grote kampen heeft verdeeld: een kleine groep die Trump toejuicht en felicitaties stuurt, en een grotere groep die zijn handen op zijn gezicht slaat van … en zelfs het gezicht van het Vrijheidsbeeld bedekt uit voor wat komen gaat!”
Het lijkt erop dat Trump de Nederlanders echt heeft weten te irriteren, vooral toen hij verklaarde dat klimaatverandering een “fabel” is en dat de toekomst “voor steenkool” is. Ik hoorde dat er een fictieve delegatie uit Nederland naar het Witte Huis ging en hem vroeg: “Hoe kun je dat zeggen na al die overstromingen die Nederland heeft meegemaakt? Het zou beter zijn als je windmolens bouwt en eronder gaat zitten om de wereld te zien verzuipen!”
Hier in Nederland hebben we een gezegde: “Regeren is vooruitzien,” maar Trump ziet “vooruitzien” alleen door de rook van steenkool! Nederlanders gebruiken steenkool tegenwoordig alleen nog voor een barbecue in de tuin, terwijl Trump er de hele wereld mee wil verwarmen!
Er is ook een geheim dat ik je wil vertellen, hoewel het niet echt een geheim is: Nederlanders zijn zuinig en gooien hun geld niet zomaar weg, terwijl Trump in de zak van iedereen wil graaien. Er wordt gezegd dat Nederlanders het zuinigste volk zijn, maar Trump wil ze provoceren door te vragen om nog meer bijdrage voor de NAVO. Een van de leden van de fictieve Nederlandse delegatie antwoordde hem: “Meneer Trump, ja, we weten dat Amerika (volgens u) voorop staat…!”
Het lijkt erop dat Trump gelooft in het principe: “Wie hulp vraagt, betaalt vooraf!” Hoor eens, mam, een van de delegatieleden zei tegen hem: “Meneer Trump, stel je voor dat je buurman bij je aanklopt en je om geld vraagt om zijn hek te repareren, terwijl jouw hek beter is dan het zijne! Dat is precies hoe de NAVO voor hem werkt.” Trump had hier niets op te zeggen en begon vervolgens over de muur bij Mexico en verklaarde dat “niemand Amerika mag binnenkomen zonder onder de hoge grensmuur door te kruipen!”
Op de terugweg naar Amsterdam, besloot de delegatie dat het misschien het beste zou zijn om Nederland vier jaar lang volledig op slot te doen, niet alleen voor vluchtelingen, maar voor iedereen. “Laten we maar huisvogels worden zolang het politieke weer zo blijft!”
Beste Hasan,
ik heb weer met aandacht jouw artikel gelezen en de situatie raakt mij ook.
De wereld begeeft zich momenteel in het oog van de orkaan…. en we weten niet wat het ons brengen zal. Er is steeds meer polarisatie en ook in Nederland dreigen we de verbinding met elkaar kwijt te raken.
Toch hebben we allemaal een geweten in ons , dat ons, wanneer we goed luisteren en ons ego loslaten , het goede influistert.
Ik ervaar zelf dat wanneer ik me richt op dit soort nieuws het mijn energie wegneemt. Bovendien wat je aandacht geeft groeit. Ik wil me richten op het goede voor mezelf en voor de ander. Dat mag groeien. Ik weet dat dit ten goede komt aan het collectief. Zoals we met liefdevolle gedachten en aandacht water kunnen beïnvloeden waardoor er geneeskracht ontstaat , zo kunnen we ook met onze aandacht en liefde voor het goede de wereld beïnvloeden. Bovendien bestaat de aarde voor ongeveer 70 % uit water en wij mensen ook. Masaru Emoto heeft hier prachtige boeken over geschreven
Een interessant onderwerp om eens samen over te praten.
Beste Marian,
Hartelijk dank voor het herlezen van mijn artikel en het delen van deze diepgaande gedachten. Je woorden over de kracht van positiviteit en het richten van onze energie op het goede zijn erg inspirerend. Ik geloof ook dat optimisme en goede intenties onmisbaar zijn, vooral in deze tijden waarin de uitdagingen toenemen en de meningen uiteenlopen.
Je herinnering aan het werk van Masaru Emoto over de invloed van gedachten en gevoelens op water is echt een prachtig voorbeeld van de kracht van positieve gedachten. Zoals je zei, kan focus op liefde en oprechte intenties daadwerkelijk een verschil maken, niet alleen in onszelf, maar ook op een bredere schaal.
Nogmaals bedankt voor je positieve bijdrage en voor je voortdurende betrokkenheid. Ik vind het altijd fijn om met jou over zulke betekenisvolle onderwerpen te praten.
Met vriendelijke groet,