Een Meer dan Menselijke prestatie?

Wanneer je met 14 auteurs één boek schrijft, komt daar een heleboel bij kijken. Als kartrekker heb ik me daar behoorlijk in verslikt. Is het allemaal goed gekomen?

Interessant? Deel het artikel

meer dan menselijk cover

Samen een boek schrijven

Met een aantal collega-auteurs en een paar andere vrijwilligers werkte ik het afgelopen jaar belangeloos aan de verhalenbundel Meer dan Menselijk. Alle opbrengsten gaan naar het Autisme Fonds. Dit project werd oorspronkelijk door iemand anders geleid, maar wegens omstandigheden is hij gestopt. We waren toen al een behoorlijke tijd onderweg en de eerste verhalen waren al ingezonden. Ik (en een grote groep anderen) wilden graag dat de beoogde verhalenbundel er echt zou komen. Daarom heb ik het stokje van leidinggevende overgenomen. Het is een rol die ik nog niet eerder heb gehad en eerlijk gezegd heb ik de hoeveelheid werk een beetje onderschat. Er moest namelijk nog van alles gebeuren:

  • Een oproep plaatsen voor meer auteurs die belangeloos aan het project willen meewerken;
  • Een redacteur vinden die alle verhalen van feedback wil voorzien;
  • Alle binnengekomen verhalen uniform opmaken;
  • Iemand vinden die de cover ontwerpt;
  • De achterflaptekst schrijven;
  • Een ISBN-nummer aanvragen;
  • Een persbericht maken en het boek promoten op o.a. sociale media;
  • Een blogtour organiseren;
  • enz.

Niet stoppen

Vooral in de uniforme opmaak ging veel tijd zitten, omdat sommige auteurs de combinatie “shift+enter” hadden gebruikt bij een harde return. Dit kon ik dus allemaal handmatig aanpassen. Mijn geringe kennis van office hielp daarin zeker niet mee. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om ermee te stoppen. Kon ik dat wel doen? Als je iets van iemand overneemt, moet je het ook afmaken, vind ik. Of een hele goede reden hebben. In ieder geval moest ik mezelf er op een gegeven moment toe dwingen om tenminste een paar keer per week een half uurtje aan het project Meer dan Menselijk te werken. Ik heb daarbij moeten leren om hulp van anderen te vragen, die ik ook heb ontvangen. Ik had weliswaar de leiding, maar zo’n project doe je toch met elkaar.

Knopen doorhakken

Wel vond ik het soms lastig om beslissingen te nemen, knopen door te hakken. Vooral wanneer er binnen de groep uiteenlopende meningen waren over een onderwerp. Dat was het geval bij de achterflaptekst, het wel of niet opnemen van gedichten in de bundel en het bepalen van de verkoopprijs. Ook het stellen van deadlines vond ik lastig. De uiterste inleverdatum voor het insturen van verhalen hadden we maanden eerder al losgelaten, omdat er toentertijd te weinig inzendingen waren. Maar op een gegeven moment moet zo’n project wel worden afgerond. Of stopgezet. In ieder geval moet het geen gebed zonder eind worden.

De officiële publicatiedatum bepalen was wel weer makkelijk. De meeste auteurs hadden geen specifieke voorkeur. Eén persoon kwam met Blue Monday, dit jaar op 16 januari. Volgens sommigen de meest depressieve dag van het jaar. Zodoende is op 16 januari 2023 de verhalenbundel Meer dan Menselijk officieel verschenen. Het boek is zowel als ebook als paperback te koop.

Geld storten

Het enige dat mij als kartrekker nu nog rest, is periodiek de verkoopopbrengsten overmaken naar het Autisme Fonds. Dit is helaas niet rechtstreeks mogelijk. Bij het platform waarop Meer dan Menselijk is gepubliceerd, geef ik ook mijn eigen boeken uit. De totale royalty’s krijg ik eens in de zoveel tijd uitbetaald. Ik moet dus goed in het overzicht bij verkoopresultaten kijken hoe hoog het gedeelte van Meer dan Menselijk is en dan het juiste bedrag doorstorten naar het goede doel.

Wat ik van dit alles heb geleerd: een heleboel, maar vooral dat ik zoiets niet nog een keer ga doen. Wel als deelnemer, maar zeker niet als kartrekker. Mijn talenten liggen duidelijk ergens anders. Ondanks dat was het een mooie en leerzame ervaring die heeft geresulteerd in een prachtige verhalenbundel.

 

Lees hier meer blogs van Liesbeth. Of bezoek haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *