Een boom heeft geen last een klimop

Interessant? Deel het artikel

klimop

Klimop in bomen is een veel kleiner probleem dan vaak wordt beweerd. In principe heeft de boom er geen last van. Klimop is zelfs ecologisch waardevol. Hij filtert de lucht en biedt levensruimte voor talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren die allemaal meehelpen om schadelijke organismen tegen te gaan.

Dat schrijft Thomas Ludwig in een artikel op Boomzorg.nl

Geen nadelen

Een klimop zou de boom verstikken, zijn voedsel afnemen, de lichtinval beperken. Maar volgens Ludwig is dat allemaal niet waar. Sterker nog: de klimop verwijderen takelt de boom meestal meer toe. Direct wegens beschadiging. Indirect omdat de klimop bijvoorbeeld verkoelend werkt voor een boom in de zomer en verwarmend in de winter.

Wel voordelen

Prettig van de klimop is dat ze een goede omgeving biedt voor talrijke vogels, vlinders en insecten. Daar is de eikenprocessierups niet zo blij mee… Kwikstaartjes, mussen, winterkoninkjes en uilen houden van de klimop als schuil-, broed- en eetplaats. Omdat het een laatbloeier is genieten zweefvliegen, bijen en wespen ook in het naseizoen van de klimop.

Een kater

Wist je trouwens dat het sap van het blad ook goed is tegen een kater? De werkzame stof saponine vermindert kriebelhoest. De plant zelf reinigt de lucht en zorgt daarom sowieso voor een gezondere leefomgeving. De ribbeltjes op het blad vangen stofdeeltjes uit de lucht, die via de regen op en in de grond komen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.