Een beter klimaat begint bij…

Interessant? Deel het artikel

Voorbij-de-storm-LR-211x300

Een bekende slogan zegt dat een beter klimaat begint bij jezelf. Is dat echt zo? Kun je als consument in je eentje de wereld verbeteren? Ach, dat ene ritje met de auto maakt toch niet uit? Of, ik leef het hele jaar zuinig en bewust, dan mag ik best één keer per jaar op vliegvakantie. Ik hoor het u denken en ik geef u geen ongelijk. De verleiding is soms erg groot en als iedereen het doet, waarom ik dan niet. We willen best duurzamer leven, maar het mag ons niet te veel kosten. Maar wat is de definitie daarvan? Puur economisch gezien kost een goedkoop stukje vlees bijna niets. Kijkend naar dierenwelzijn en milieubelasting, dan is datzelfde stukje vlees opeens verschrikkelijk duur. Ooit moeten wij, of onze (klein)kinderen daar  de werkelijke prijs voor betalen. Stukje bij beetje sijpelen de werkelijke kosten van onze levensstijl al door in ons leven, in de vorm van een steeds warmer klimaat, overstromingen en droogtes.

Geen foei

Nee, dit stukje is niet bedoeld als bestraffing, van foei! Zelf ben ik namelijk ook verre van heilig op dit gebied. Zo eet ik geregeld een stukje vlees en tijdens het schrijven van dit stukje eet ik een mango. Wat ik wel doe, is proberen meer duurzamere keuzes te maken. Bijvoorbeeld door groenten van de Oosterwaarde af te nemen en vlees met meer sterren beter leven te kopen. Steeds meer bedrijven in Salland kiezen ook voor meer duurzaamheid. Als u producten bij hen afneemt, steunt u daarmee tegelijkertijd de lokale economie, in plaats van de grote multinationals.

Schrijven voor het klimaat

Als auteur heb ik ook het wapen van de pen. Zo schreef ik mee aan de verhalenbundel “Welkom in de broeikaswereld” van uitgeverij Macc. Deze bundel zal in september dit jaar verschijnen en bevat verontrustende en hoopvolle verhalen over het klimaat. Eerder verscheen bij diezelfde uitgever de klimaatbundel “Voorbij de storm“.
Wat doet u voor een beter milieu?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Een ongemakkelijke waarheid

Lees verder »

Oog voor het bijzondere

Lees verder »