Een bekende slogan zegt dat een beter klimaat begint bij jezelf. Is dat echt zo? Kun je als consument in je eentje de wereld verbeteren? Ach, dat ene ritje met de auto maakt toch niet uit? Of, ik leef het hele jaar zuinig en bewust, dan mag ik best één keer per jaar op vliegvakantie. Ik hoor het u denken en ik geef u geen ongelijk. De verleiding is soms erg groot en als iedereen het doet, waarom ik dan niet. We willen best duurzamer leven, maar het mag ons niet te veel kosten. Maar wat is de definitie daarvan? Puur economisch gezien kost een goedkoop stukje vlees bijna niets. Kijkend naar dierenwelzijn en milieubelasting, dan is datzelfde stukje vlees opeens verschrikkelijk duur. Ooit moeten wij, of onze (klein)kinderen daar de werkelijke prijs voor betalen. Stukje bij beetje sijpelen de werkelijke kosten van onze levensstijl al door in ons leven, in de vorm van een steeds warmer klimaat, overstromingen en droogtes.
Geen foei
Nee, dit stukje is niet bedoeld als bestraffing, van foei! Zelf ben ik namelijk ook verre van heilig op dit gebied. Zo eet ik geregeld een stukje vlees en tijdens het schrijven van dit stukje eet ik een mango. Wat ik wel doe, is proberen meer duurzamere keuzes te maken. Bijvoorbeeld door groenten van de Oosterwaarde af te nemen en vlees met meer sterren beter leven te kopen. Steeds meer bedrijven in Salland kiezen ook voor meer duurzaamheid. Als u producten bij hen afneemt, steunt u daarmee tegelijkertijd de lokale economie, in plaats van de grote multinationals.
Schrijven voor het klimaat
Als auteur heb ik ook het wapen van de pen. Zo schreef ik mee aan de verhalenbundel “Welkom in de broeikaswereld” van uitgeverij Macc. Deze bundel zal in september dit jaar verschijnen en bevat verontrustende en hoopvolle verhalen over het klimaat. Eerder verscheen bij diezelfde uitgever de klimaatbundel “Voorbij de storm“.
Wat doet u voor een beter milieu?